Ny statistik: Något färre behöriga lärare i Vallentuna
Av Anneli Leijel
BEHÖRIG.
Att vara utbildad i det ämne man undervisar i gör allt mycket enklare.
Foto: Adobe
Läsåret 2022-23 minskade lärarbehörigheten i Vallentuna med en procentenhet jämfört med läsåret 2021-22. Statistik från Skolverket som fackförbundet Sveriges Lärare analyserat visar på 71,5 procent behöriga lärare detta läsår. Förra läsåret var siffran 72,5 procent.
– Att lärarbehörigheten minskar är naturligtvis djupt oroande, säger styrelsen för Vallentunas lokalförening Sveriges Lärare, i ett mailsvar till Vallentuna Nya.
Jämfört med andra kommuner i Sverige är lärarbehörigheten i Vallentuna nära genomsnittet. I år landar snittet på 70,8 procent, vilket är något lägre än förra läsåret.
Kan sakna sakkunskapSusanna Falk är utbildningschef på Vallentuna kommun. Hon ser flera orsaker till att behörigheten bland lärare i Vallentuna ser ut som den gör:
– Generellt har det utbildats färre nya lärare jämfört med hur många som går i pension. Det leder till ett underskott på lärare. Sedan gäller detta särskilt vissa inriktningar. I matematik och NO är det brist på behöriga lärare, medan det finns ett överskott på lärare i SO-ämnena och för yngre åldrar.
För att i statistiken räknas som obehörig lärare kan det vara så att man är utbildad lärare, men saknar sakkunskap för det ämne man undervisar i. Detsamma gäller om man har ämnesbehörigheten, men inte är utbildad pedagog, då räknas man som obehörig lärare.
Av de 281 heltidstjänsterna i grundskolan i Vallentuna kommun detta läsår (vilket motsvarar 318 lärare) är det 201 som har lärarlegitimation och behörighet i minst ett ämne.
Att det är viktigt med behöriga lärare är en självklarhet. Det säger både Susanna Falk och styrelsen för Sveriges lärares lokalförening i Vallentuna.
FÖRKLARAR.
Susanna Falk, utbildningschef på Vallentuna kommun, förklarar tappet av behöriga lärare.
Foto: Pressbild
– Är man utbildad kring ämnet som man undervisar i kan man bättre individualisera lärandet, än om man enbart är hänvisad till läromedlet och inte kan ämnet, säger Susanna Falk.
– Ibland tycker vi i Sveriges lärare att det är märkligt att just vår yrkeskår ska få denna fråga, varför är det viktigt med behöriga lärare? Ingen skulle väl ställa denna fråga till exempelvis Läkarförbundet. Ingen frågar dem om det är viktigt med behöriga läkare.
Skillnad mellan skolorStatistiken över behöriga lärare ser olika ut på olika skolor i Vallentuna. På Karbyskolan har lärarbehörigheten gått från 91,7 procent till 74,4 procent på ett år. Även Gustav Vasaskolan har tappat från 70,5 procent till 65,5 procent. Störst uppryckning har Bällstabergsskolan gjort, från 68,8 procent till 79,6 procent behöriga lärare.
För att locka fler behöriga lärare till Vallentuna behöver kommunen vara en attraktiv arbetsgivare. I det ingår god arbetsmiljö, en god löneutveckling och bra möjligheter till fortbildning, anser styrelsen för Sveriges lärares lokalförening i Vallentuna. Utbildningschef Susanna Falk lyfter även hon fram en god arbetsmiljö, och möjligheten för verksamma lärare att läsa in behörighet.
– Vi ska också ha trygga skolor samt att man har kollegor som undervisar i samma saker. Det kollegiala lärandet, att man har utbyte av varandra, är viktigt. Här har vi gjort förändringar i vår organisation för att säkerställa detta. Alla våra rektorer är högskoleutbildade och de biträdande rektorerna utbildas också. Man vill vara i en organisation som är välfungerande och har kompetenta rektorer, säger Susanna Falk.
Hon anser också att det handlar om att marknadsföra Vallentuna som en attraktiv arbetsgivare.
– Det är en öppen marknad. Vi försöker locka till oss lärare inom VFU, Verksamhetsförlagd utbildning, så att studenter kommer hit och gör sin praktik på våra skolor. Det är alltid lättare att rekrytera om man har kännedom om varandra.
Hon poängterar hur viktigt det är med kommunikationer, att bussar och tåg går på tider som passar arbetet.
– Infrastrukturen är en knäckfråga. Man måste ha möjlighet att pendla in till kommunen för att jobba här. Där har vi störst utmaningar i skolorna som ligger längst bort. I små skolor är det också svårt att matcha den exakta behörigheten. Lärarna är utbildade men har inte utbildning i exakt alla ämnen de undervisar i, säger Susanna Falk.
Anneli Leijel
anneli@vallentunanya.se