NYHETER 2020-01-17 KL. 15:52

Oväntat stor succé för sushi

Av Peter

Oväntat stor succé för sushi

Foto: Uffe Lindeborg

Köer utanför restaurangen när den öppnade

Den nya sushirestaurangen som öppnade bredvid Ica i december har fått ett varmt välkomnande av matgästerna.

Efterfrågan på bra sushi var större än vad Jaga Erdene vågat hoppas på. Det är ofta kö för att komma in på Misora Sushi, och ibland har man fått säga att man helt enkelt inte kan ta fler beställningar den dagen.
–Det var svårt i början för att det kom så många fler än väntat, det märks att många har längtat efter ett riktigt bra sushiställe här, säger Jaga med ett leende. Köket har fungerat bra hela tiden, och det viktigaste är alltid att man har bra mat - en enda miss så tappar man snabbt - men jag har fått anställa fler som serverar för att hinna med servicen. Som mest hade vi två timmars väntetid, och då var vi ändå tio stycken som jobbade.

Han säger att man kan avgöra om ett sushiställe är bra redan innan man får in maten.
–Först tittar man på lokalen, den ska kännas japansk och att det är från havet. Hur verkar servicen? Om inte det känns bra så går man vidare. Sedan tittar man på maten - ser inte laxen fräsch ut så är den inte det. Hur lägger de upp maten? Den som kan japansk mat vet hur viktigt det är att maten är snyggt upplagd – allt på tallriken ska vara vackert och allt ska hänga ihop. Och ingefära och wasabi ska inte ligga direkt på sushin, utan det tar man om man vill ha.

Nyheter säljer bäst
Under de senaste 15 åren har Jaga varit kökschef på flera olika restauranger, och innan han öppnade Misora hade han en sushirestaurang på Södermalm. Men med Misora får han göra det precis som han önskar.
–Jag kommer från Mongoliet, men det är sushi och japansk mat jag älskar mest. Jag är utbildad på restaurangakademin och innan jag öppnade här studerade jag sushi, sashimi och varmrätter i Japan. Där sa de att Sverige är ett av de bästa länderna i Europa när det gäller sushi, och vi har verkligen bra fisk i Sverige! Jag arbetar med tre stora fiskleverantörer och får leveranser varje dag.

Sushikulturen har utvecklats under de senaste åren, och många vill prova nya saker.
–Det som går allra bäst hos oss är crunchyrullar. Då friterar man hela rullen snabbt innan man skär upp den. Det fanns inte för några år sedan, så det är en nyhet för många som ändå är vana vid sushi. Min kökschef har tagit fram våra crunchyrecept, men jag godkänner allting och ser till att det håller rätt kvalitet. Sedan är det fler och fler som vill ha vegetariskt, och allt där det står vegetarisk på vår meny är faktiskt veganskt. Det är enklare så än att fråga om någon äter ägg till exempel.


igcaption>För att klara av efterfrågan har Jaga Erdane anställt mer personal – Vallentunaborna har längtat efter lyxsushi.
Foto: Uffe Lindeborg

Risvin får man dricka hemma
En del är oroliga för att äta rå fisk.
-Vi har tio olika sorters fisk. De flesta serverar vi helt färska, men en del har varit frysta eftersom de är säkrare så för den som är gravid. Jag är väldigt noga med att all personal är utbildad inom hygien och har koll på alla ingredienser för allergier, så satt man till exempel vet att den som är glutenintolerant inte ska ta crabsticks.

Många som är nybörjare på sushi är osäkra på vad de ska beställa.
–Då frågar jag vilken typ av mat de brukar tycka om – är det fisk de gillar bäst så är färsk sashimi det godaste. Om man vill äta på riktigt japanskt sätt är det bästa att dricka sake till maten. Man tar en bit sushi,och sedan smuttar man en liten droppe sake efter varje, det utvecklar umamismaken. Så skulle jag vilja äta varje dag! Men vi har inte ansökt om alkoholtillstånd, så vill man ha sake till får man ta det när man köpt hem sushi.

Att sushi är festmat märks på beställningarna för hemleverans – då är det främst lådorna med 30 eller 50 bitar man vill ha. Att det blev just i Vallentuna Jaga valde att öppna restaurang beror på gästerna på hans restaurang i Stockholm.
–Många sa att de åkte härifrån till Täby eller Stockholm bara för att de ville ha bra sushi. Så jag tog kontakt med kommunen och Fastpartner, och de vill också att sushiälskarna ska kunna stanna här. Det är förstås bra om våra gäster samtidigt handlar här så vi kan vara med och lyfta centrum. De andra restaurangerna och affärerna har hälsat oss välkomna, och alla verkar tycka att det är bra att det kommer hit nyheter.

Succén har gett Jaga blodad tand, och han planerar att Misori ska bli en kedja som ska finnas på fler ställen.
–Jag har redan avtal klart för att öppna en restaurang i Salem, och det är fler på gång. Alla ställen kommer att bygga på hur det ser ut här i Vallentuna.

ORDLISTA FÖR SUSHIÄLSKARE:

 • Nori - det papperstunna ark av torkade alger som ligger runt sushin.
 • Sashimi – tunt skivad rå fisk som serveras utan ris.
 • Uramaki – ”Ut och in” är en rulle där riset ligger utanpå istället för noriarket. Det är populärt för att många inte tycker om konsistensen när norin ligger utanpå.
 • Nigiri sushi – sushi där fisken ligger ovanpå risrullen och inte inuti.
 • Moriewase – ”blandad tallrik”, ett antal bitar av olika sorters sushi eller sashimi.
 • Poke bowl – en skål med ris i botten och fisk/kött/grönsaker ovanpå. Kommer ursprungligen från Hawaii. Poke är hawaianska för att skära i bitar.
 • Goma wakame – sjögrässallad.
 • Gyoza - frasiga knyten av tunn deg fyllda med syrade grönsaker, ris och finhackad kyckling, räka eller grönsaker.
 • Bibimbap - Koreansk rätt med ris, stark chilisås, grönsaker, stekt ägg och kimchi.
 • Bento - betyder lunchlåda på japanska. Här är det en låda med olika små rätter.
 • Kimchi – syrad kål.
 • Sake – japanskt risvin. På japanska heter det nihonsu, medan sake avser all alkoholhaltig dryck.