Den 5 september gick fastighetsägare som drabbats av höga PFAS-värden i dricksvattnet ut i ett öppet brev och krävde åtgärder från Vallentunas lokalpolitiker och Storstockholms brandförsvar.
Detta sedan det konstaterats att brandförsvarets övningsplats orsakat spridning av de giftiga ämnena PFAS i grundvattnet som sedan nått fastigheter i närheten som hämtar vatten i egen brunn.
Vallentuna kommun som svarat på brevet öppnar nu för att dra kommunalt vatten till de drabbade fastigheterna i Okvistaområdet.
– Det här ser vi som en räddning. Nu behöver vi få veta när det kan ske, vi behöver få en tidsplan att förhålla oss till. Dröjer det flera månader eller kanske år? frågar sig Satu Kettunen och Elsa Notstrand som bor i två av de drabbade fastigheterna.
Tillsammans med flera andra privata fastighetsägare som bor i Okvistaområdet och på Syrenelundsvägen har de bildat en förening för att hjälpas åt med frågorna som rör de höga PFAS-nivåerna.
Kan få kommunalt vatten
I brevsvaret beskriver Vallentuna kommun vilka åtgärder som hittills vidtagits, till exempel de olika utredningar som gjorts kring spridningen av PFAS och att man tillfälligt hjälpt de drabbade med leveranser av dricksvatten.
Ett av kraven från de drabbade har hela tiden varit att kommunen ska dra in kommunalt vatten till fastigheterna – eftersom dricksvatten som levereras ut till invånarna i de kommunala ledningarna inte får överstiga en viss nivå av PFAS.
I svaret öppnar kommunen alltså nu för att kommunalt vatten kan dras till de privata fastigheterna.
”Vallentuna kommun och Roslagsvatten gör nu en ny behovsutredning eftersom PFAS har upptäckts i enskilda brunnar”, skriver man.
Utredningen ska undersöka om kraven i vattentjänstlagen uppfylls för att kunna inrätta allmänt VA för dricksvatten som en första åtgärd, i väntan på den nya spillvattenledningen som ska gå via Brottby till centrala Vallentuna. Den ledningen bedöms kunna bli klar först cirka 2030.
– För oss är det viktigt att få veta hur tidsplanen ser ut, eftersom flera av oss står inför att investera i filterlösningar för hundratusentals kronor som inte har en garanterad funktion för PFAS, men i brist på kommunalt vatten ser vi ingen annan lösning, säger Satu Kettunen och Elsa Notstrand.
Inte nöjda
Förutom att Vallentuna kommun nu öppnar för att kommunalt vatten ska kunna dras in till några av de PFAS-drabbade fastigheterna, är varken Satu eller Elsa nöjd med kommunens svar.
– Kommunen hänvisar återigen till likställighetsprincipen för att undvika att hjälpa drabbade, trots att det finns ”objektiva och sakliga skäl” att göra undantag vid miljöförstöring som är orsakad av kommunal verksamhet och på kommunens mark, påpekar Satu Kettunen.
Ytterligare fastighet drabbad
Brunnen på Elsa Notstrands fastighet låg från början nära det rekommenderade gränsvärdet för PFAS, men har nu stigit över gränsvärdet.
– Nu har vi mätbara värden i nivå med andra påverkade brunnar i området. Värden kan fluktuera men detta visar att även vi som är 300 meter från brandövningsplatsen, på andra sidan Kvarnbäcken, har blivit påverkade av brandförsvarets miljögiftutsläpp, säger Elsa Notstrand.
Hon vill att även deras fastighet ska ingå i de fastigheter som kommunen bekostar provtagning för regelbundet.
– Som det är nu är vi uteslutna från den kommunala provtagningen. Det verkar som kommunen försöker minimera provtagningar trots att alla vet att PFAS i grundvatten sprider sig.
Flera PFAS-källor
Både Elsa och Satu påpekar att utredningar som gjorts har konstaterat att brandövningsplatsen inte är den enda källan till PFAS-utsläpp i grundvattnet, men menar att kommunen ignorerar andra PFAS-källor runt Okvista.
– Provtagning och analys har visat att det finns minst två andra större källor, troligen någon äldre deponi. Det är väldigt angeläget att även dessa giftkällor lokaliseras och saneras för att giftet inte ska fortsätta spridas, säger Elsa Notstrand.
Hennes uppmaning till kommunen är att ta tag i samordning för lokalisering och sanering av samtliga källor till PFAS-spridningen.
– Vi är mycket oroade för att vår hälsa och omgivande natur kan få bestående skador. Vi är arga och frustrerade för att våra fastigheter minskar i värde och att vi inte kan sälja om vi skulle vilja flytta, allt på grund av oaktsamhet och slarv från brandförsvaret och kommunens bristande miljötillsyn och ovilja att gå till botten med samtliga giftkällor i Okvista industriområde.