NYHETER 2022-09-29 KL. 10:00

Returparken står redo i Vallentuna

Av Daniel Bergholm

Returparken står redo i Vallentuna
FÄRDIGT Josefin Pucher ser fram emot invingningen att Vallentuna returpark den 1 oktober och att Vallentunaborna inte längre måste ta sig till Hagbytippen för att bli av med sitt avfall. Foto: Roffe Andersson

Den 1 oktober invigs Vallentuna returpark vilket betyder att det snart finns en plats för kommunens invånare att slänga allt från farligt avfall till trasiga fönster på hemmaplan.

Men därtill finns det även nyheter, som returchansen och att man slipper backa in med släpet som på Hagbytippen.

– Det kanske blir vår grej, att här måste man inte backa, säger Josefin Pucher, insamlingschef på SÖRAB.

När vi träffar Josefin Pucher är det en vecka kvar till invigningen av Vallentuna returpark. Det mesta är på plats, det enda som saknas är att behållarna och alla skyltar ska komma på plats.

– Det är alltid en lång process med planarbete och bygglov, men överlag skulle jag säga att det flutit på bra och snart är vi redo för öppning.
I arbetet med att bygga en returpark har SÖRAB lagt stor vikt vid att ha en tillräckligt bred ramp som gör att man inte behöver backa in med släpet.

– Det är en ramp som vi skapat för att göra det möjligt att kunna stanna till, öppna bildörren och kliva ut medan andra bilar kan passera bredvid. Det kommer alltid finnas en genomkörningsfil, säger hon.

Inte bara lämna
Returchansen är en annan möjlighet som man tidigare testat på andra återvinningscentraler i Stockholms län och nu även i Vallentuna. Den ger folk en möjlighet att lämna bland annat möbler, cyklar, sport- och fritidsartiklar till återbruk.

– Det är främst saker som inte kan säljas som second hand. Vissa grejer kan det vara svårt att ta betalt för eller att hitta en vinst i att köra i väg, men som kan återvinnas. Här kan man göra ett fynd av en sak som är värd en andra chans, säger Josefin Pucher.

Hur mycket får man plocka med sig från returchansen?

– Vi brukar säga fem små saker eller en större sak. Vi kommer ha ett samarbete med företaget Lindra second hand från Vallentuna. De kommer sälja en del av återbruket i sin butik. En viktig sak är att vi inte kommer plocka ur containrarna. Det man slänger får man fortsatt ha slängt.

Stationen har en tydlig hierarkisk ordning där det röda returhuset i början tar hand om farligt avfall innan besökarna kan åka vidare runt parken för att slänga det mer vardagliga avfallet.

– Returpark är ett uppdaterat koncept för en återvinningscentral med mer fokus på farligt avfall, återbruk och el-avfall. I returhuset kommer vi ta hand om det som står högst upp på EU-lista.

Är det något som ni inte kommer ta hand om på returparken och finns det några begränsningar?

– Vi kommer inte ha någon plats för invasiva växter som det finns på Hagby. Sedan kommer vi ha begränsning för sten, jord, grus, tegel och asfalt. Där sätter vi en gräns på 20 liter.

Kommer underlätta
Att Vallentunaborna nu kommer slippa åka till Hagby ser Josefin Pucher som en viktig del i arbetet att få fler människor till återvinningscentraler.

– Idag åker många från Vallentuna till Hagby och Hagby är generellt trångt. Det här kommer förhoppningsvis att avlasta och underlätta för invånarna både i och runt Vallentuna.

Invigningen sker på lördagen den 1 oktober mellan 11:00-15:00. På plats kommer det finnas tipsrundor, fiskedamm och möjlighet att varje halvtimme kunna få en genomgång av anläggningen.

– Då är man välkommen hit till fots och man får lämna bilen hemma tills att vi öppnar den 2 oktober.

Öppningen av Vallentuna returpark är söndagen den 2 oktober.

Öppettider:
Returparken i Vallentuna kommer hålla öppet måndag - torsdag från klockan 12:00 till 20:00 och fredag - söndag från klockan 09:00 till 16:00.

Daniel Bergholm
daniel@vallentunanya.se