NYHETER 2024-01-18 KL. 09:29

Så preppar du för en vecka

Av Anneli Leijel

Vatten, mat och värme – viktigast att förbereda om krisen eller kriget kommer. Härom veckan gick regeringen och överbefälhavare Micael Bydén ut med en tydlig uppmaning till svenska folket. Det är hög tid att vara förberedd om det skulle bli krig i Sverige.

Så preppar du för en vecka
MATFÖRRÅD. Viss typ av mat går alldeles utmärkt att lagra i burkar. Foto: ai-genererad bild från Adobe

Vid en intervju i samband med Folk och försvars rikskonferens sa ÖB Micael Bydén: ”Jag tycker att man ska ställa sig de enklaste basala frågorna. Om det som händer i Ukraina idag händer här imorgon, är jag då förberedd?” På en rak fråga om detta ska tolkas som att det kan bli krig i Sverige svarade Bydén: ”Svaret är ja.”

Uppmaningen till svenska folket att vara förberedd i händelse av kris eller krig är dock inget nytt. De senaste två åren, ända sedan Ryssland gick in i Ukraina, har MSB, myndigheten för samhällsskydd och beredskap, gått ut med information om hur vi, både individ och samhälle, som ingår i vårt civilförsvar ska förbereda oss på bästa sätt.

Basala behov

Men om man ännu inte har börjat förbereda sig för en kris, eller i värsta fall ett krig, vad ska man då börja med?

En som vet är Anette Holmberg, utvecklingsledare för civilt försvar på Vallentuna kommun.

– Vatten, mat och värme, det är våra mest basala behov, det vi behöver för att överleva. Det är det viktigaste att se till att vi har det på plats, säger Anette Holmberg.

Att köpa hem några vattendunkar, se till att ha någon fylld och någon redo för att fyllas på, är en god idé. Men hur mycket vatten behöver man ha?

– Minst tre liter per person och dag. Men då blir det inte så mycket vatten över till att koka pasta. Och har man husdjur, då behöver man förbereda för mer vatten, säger Anette Holmberg.

Planering

När det gäller matförrådet är hennes tips att man ska ha sådan mat i lager som man tycker om att äta, så att den inte blir gammal. Sedan omsätter man den successivt. Använder man en burk tonfisk eller en påse pasta så köper man sedan nytt, så att man alltid har förrådet påfyllt.

När det kommer till värme är det bra att se vad man har för alternativ värmekälla, om elen försvinner.

– Finns det till exempel möjlighet att använda en öppen spis, kakelugn, gasol eller liknande? Man kan också fundera på vilket rum som är bäst för oss att vara i, så att det blir så varmt som möjligt, och hur man kan täta dörrar och hänga för fönstren för att hålla kylan ute. Att använda sovsäckar är också bra.

Användbara media

Anette Holmberg rekommenderar webbsidorna krisinformation.se och msb.se där det finns bra information, bland annat om hur man preppar för en vecka. Du förväntas klara dig i sju dagar utan samhällets hjälp vid till exempel ett strömavbrott. Näst efter mat, vatten och värme är kommunikation det man bör tänka på.

– Det är bra att skaffa sig en batteriradio eller vevradio. Att se till att ha batterier och att kunna ladda mobiltelefonen. Om telefonen ändå skulle lägga av så är det en bra idé att ha de viktigaste telefonnumren nedskrivna på papper, säger Anette Holmberg.

– I kriser sprids ofta felaktig information. Det är viktigt att vara källkritisk och att gå till pålitliga webbsidor, som msb, kommunen och att lyssna på Svt och SR.

Hemberedskap

Ficklampor, stearinljus och värmeljus är också att rekommendera. Och gärna ett gas- eller spritkök för matlagning. Anette Holmberg nämner också att det i Vallentuna kommun finns sex olika trygghetspunkter. Samlingsställen dit man kan ta sig för att få aktuell och korrekt information och även tak över huvudet, toalett, vatten och möjlighet att laga mat.

När ÖB och regeringen gick ut med informationen om att vi ska vara förberedda för krig även i Sverige kan det säkert ha väckt oro hos många. Vad anser du, ska vi vara oroliga?

– Nej, man ska inte vara orolig utan beredd. Läsa på, förbereda sig och veta vad man behöver göra. Det är lite mörkare moln just nu, då finns motivation att börja förbereda sig och här är hemberedskap en jätteviktig del, säger Anette Holmberg.

Anneli Leijel

anneli@vallentunanya.se