NYHETER 2022-12-01 KL. 08:25

Så ska du tänka brandsäkerhet under julen

Av Daniel Bergholm

Så ska du tänka brandsäkerhet under julen
BRANDKOLL. Björn Westerdahl, kommunikatör på Storstockholms brandförsvar. Foto: Jonas Nyström

Elpriserna har ökat markant och juleljusen tas fram , vilket ökar risken för olyckliga konsekvenser.

Enligt Storstockholms brandförvar (SSBF) har människor börjat elda för att värma upp hela hushållet och man drar i gång vitvaror på natten i stället för på dagen. Tillsammans med att julen generellt innebär fler olyckor i hemmet gör att man nu vill varna för riskerna och se till att informera för att förhindra olyckor.

– Elpriserna har lett till att det finns en ökad risk för många olika olyckstyper i hemmet. Det ser vi i en större utsträckning än förut, säger Björn Westerdahl, kommunikatör på SSBF.

I vinter väntas fler använda braskaminen eller utnyttja produkter som drivs på el för att försöka minska hushållens el- och uppvärmningskostnad. Med detta kommer även risker och enligt Björn Westerdahl har Storstockholms brandförsvar en viktig roll i att få folk att göra dessa förändringar på ett säkert sätt.

Är folk generellt tillräckligt kunniga när det kommer till att elda i sitt eget hem?

– Det är ganska varierat. Men vi som myndighet har ett stort ansvar att ge råd till medborgarna i så stor utsträckning som möjligt så att de kan ta sitt ansvar och göra sitt hem säkert. Att förebygga olyckor är något vi jobbar mycket med mycket just nu, säger Björn Westerdahl.

På brandförsvaret jobbar de just nu på som vanligt, men man är förberedda på att förutsättningarna förändrats i och med att elsituationen är tuff för många hushåll.

– Det lättaste är att vara tråkig och säga nej till att exempelvis använda elprodukter på natten i och med brandrisken. Men vi vet att oavsett vad vi säger kommer folk använda apparaterna på det här sättet. Då försöker vi i stället ge tips och råd hur man kan göra det på ett säkert sätt.

Det finns flera risker som kan orsaka brand i hemmet. Här nedan listar Björn Westerdahl riskerna och berättar vad man ska tänka på i vinter.

Braskaminen:
Man använder eldstäder på ett helt annat sätt nu än tidigare med elpriserna som gått upp. Det är inte längre för mysbelysning eller mysvärme, utan för att värma upp hela huset.

- Skorstensbrand är en av de vanligaste brandorsakerna i småbostadshus. När sot och tjära och restprodukter som finns i skorstenen börjar brinna. Går att känna igen på att det kommer gnistregn, kraftig rök eller till och med eldslågor ur skorstenen. Om det händer ska man stänga spjällen till lufttillförseln och ringa 112.

- Se till att eldstaden är sotad och kontrollerad av lokala sotaren så den är säker att elda i.

- Elda bara med torr ved. Inte elda med lastpallar, trädgårdsavfall och sådana saker.

- Elda lagom, lägg inte i för mycket ved. Max 2–3 kilo ved per timme.

- Låt eldstaden svalna med jämna mellanrum.
- När man eldat färdigt, kontrollera och hantera askan som att den vore varm och lägg den i ett metallkärl med lock. Det får inte hamna i soporna där det kan antända.

Levande ljus och adventsljusstakar:
Olyckor med levande ljus ökar i samband med första advent och sedan ökar det gradvis mot tredje advent och finns vidare med mot jul och nyår.

- Det är viktigt att vara försiktig och ha koll gällande exempelvis adventsljusstakar. Ha alltid levande ljus under uppsikt och undvik ljusstakar i trä som kan ta eld. Man måste även vara mycket försiktig med mossa, glitter och andra lättantändliga juldekorationer.

- Kontrollera julbelysning, adventsstjärnor och sladdar.

- Att inte sladdarna är trasiga eller apparater med glappkontakt eller lampor som kan bli varma i närheten av brännbart material.

Använda hushållsprodukter på natten:
Folk använder elprodukter nattetid då elpriserna är lägre. Men det i sig är en risk i och med att det är svårare att upptäcka brand när folk sover.

- Det är viktigt att man håller rent och dammfritt bakom hushållsmaskinerna.

- Se till att kablarna är oskadade och att produkterna har bra ventilation och är inbyggda på rätt sätt.

- Stäng dörren till tvättstugan eller köket, så att elden inte sprids så fort om det börjar brinna.

- Det viktigaste av allt är att ha minst en fungerande brandvarnare i taket på varje våningsplan och en brandsläckare.

Matlagning:
Matlagning, spisrelaterade olyckor, fortfarande den största anledningen till brand i bostad, varje år, året runt.

- Vi tipsar även om att ha koll på det som står på spisen

- Använd spisvakt eller timer vid behov.

- Börjar det brinna ska man kväva med lock och inte kasta vatten på brinnande mat eller matfett. Då finns det en risk för explosion i stället.

Allmänt tips:
- Går man ut ur rummet så ska man se till att släcka allt efter sig.

Daniel Bergholm
daniel@vallentunanya.se