Häng med när experten tipsar om hur du får ut mest av en andra odlingsomgång. Här ges också råd om hur du ökar hållbarheten på sommarens alla godsaker.
Sommarens omväxlande väder har varit gynnsamt för årets bär- och svampsäsong.
– Ja, det ser ut att bli riktigt bra och är gott om både jordgubbar, hallon och blåbär. Och dessutom är sommarkantarellerna på gång, säger Ida Mackegård som är projektledare och rådgivare inom yrkesmässig trädgård på Hushållningssällskapet.
De som haft bra dränering i sina trädgårdar kan nog också få skörda en hel del frukt och annat menar Ida.
TORKNING. Torkad svamp behåller både näring och smak (umami). Efter torkningen förvaras den bäst i glasburk med tättslutande lock. Foto: Pixabay
– Fuktigt väder ger träden bättre rotsystem. Kommer det nu lite värme och uppehållsväder så blir det ännu bättre.
Dränera
För den som inte hunnit att få ner sina fröer i jorden ännu eller är sugen på en andra odlingssäsong så finns gott om, tid, menar Ida Mackegård.
– Ja, det är inga problem. Snabbväxande saker som till exempel sallad, ärtor, bladkål och dill går utmärkt att så nu i juli. Det man ska tänka på när det regnat så här mycket är att gödsla lite extra och gärna täcka med något som binder jorden.
Bygga på höjden
Ett annat tips Ida har är att bygga upp odlingsbäddar på höjden så att växtrötterna kommer upp lite från den allra våtaste jorden. Det blöta vädret har också gjort att det är mycket gott om sniglar och att risken för olika svampsjukdomar ökar. Detta bör man också vara lite observant på.
Enkla och bra konserveringsmetoder:
Socker
Socker som konservering passar äst till söta frukter och bär. Använd med fördel syltsocker med pektin, det får massan att tjockna. Ofta innehåller syltsocker också lite konserverings-medel, vilket motverkar mögelsvamp. En annan variant är att lägga in i sockerlag – det vill säga socker och vatten som kokas samman. Därefter får frukten sjuda med en kort stund. Blandningen hälls på burkar som ska svalna innan locket sätts på. För att sylt, saft och marmelad ska hålla utanför kylen måste burkarna/flaskorna vara steriliserade. Diska dem ordentligt och torka dem i ugnen på ca 125 °C i 15 minuter. Det är viktigt att burkarna är helt torra eftersom bara några droppar vatten kan bli grogrund för mögel.
MIRAKEL PÅ BURK. Inläggning passar fint för både grönsaker och frukt och har blivit allt mer populärt. Foto: Pixabay
Torkning
Torkning fungerar fint för både svamp, frukt och bär. Det går att torka i rumstemperatur, det man då ska tänka på är att skära det som ska torkas i tunna skivor så att vattnet enklare går ur. För kortare torktid kan man torka i ugn på låg temperatur (max 50 °C) och med en något öppen ugnslucka så att fukten avlägsnas. Man kan också använda en elektrisk svamp- och frukttork. Torkad mat ska förvaras torrt och lufttätt för att hålla.
Frysning
Att frysa in är en väldigt enkel och bra metod för att förbättra hållbarheten. Bär kan gärna först styckfrysas på en bricka för att sedan läggas i påse. Då klibbar de inte ihop och det blir smidigare att tina mindre mängder åt gången.
Syrning
Mjölksyrning är en konservering som går ut på att skapa mjölksyrebakterier som förhindrar bakterietillväxt. Dessutom är mjölksyra bra för magen och kan få ordning på en orolig tarm. Metoden passar väldigt bra till lite hårdare grönsaker som kål, morot och lök. Mjölksyrning betyder inte att man lägger in grönsakerna i mjölk, utan att man drar ut vattnet ur dem med hjälp av salt. Grönsakerna rivs eller skärs i bitar och stöts i mortel eller liknande med salt och kryddor tills saften tränger ut. Grönsaksmassan packas tät i steriliserade glasburkar nästan upp till kanten. Sedan hälls kokt, saltat vatten på så att allt täcks. För att syrningen ska komma igång lättare kan några teskedar vassle från avrunnen yoghurt tillsättas. Om processen görs efter konstens alla regler håller sig grönsakerna ofta i flera månader.
Inläggning
Att pickla eller lägga in grönsaker och frukt blir allt mer populärt. De flesta har nog testat klassikern picklad rödlök, men i princip alla grönsaker, frukter och bär kan läggas in. Det vanligaste är att använda en klassisk 1-2-3-lag. Den görs enkelt genom att koka ihop 1 del ättikssprit 12 %, 2 delar socker och 3 delar vatten. Lagen hälls sedan över grönsakerna i väl rengjorda burkar. Det går även bra att byta ut ättiksspriten mot risvinsvinäger eller vitvinsvinäger. Inläggningarna håller flera månader i kylen eller skafferiet. När burken öppnats ska den förvara den i kyl.