NYHETER 2022-02-17 KL. 15:55

Snart kan du ta en bärs hos bagarn

Av Daniel Bergholm

Therese Jönsson är vice VD och en av delägarna till Stenugnsbageriet i Vallentuna.

Snart kan du ta en bärs hos bagarn
Nu har Vallentuna Stenugnsbageri fått sitt serveringstillstånd. Foto: Roffe Andersson

Nyligen har de fått sitt serveringstillstånd och nu planerar de att införa ett utökat utbud på dryckeslistan.

– Många har saknat att ta ett glas till pizzan, säger Therese Jönsson.

I oktober förra året fick hon ansvaret att fixa med deras serveringstillståndsansökan.
– Det var klurigt att fixa med allt och det tog lite tid, men sen är det skönt när allt är klart, säger hon.

Tanken när de startade upp Stenugnsbageriet var att det skulle vara ett kryp-in med enbart bröd och bullar. Men utvecklingen har gått fort och idag erbjuder de en hel del mer, vilket också gör att förfrågningar från kunderna ökat.

Kunderna har saknat det
– Det är väl främst att gästerna som saknat att kunna ta ett glas vin till pizzan. Många har önskat att detta ska bli ett ställe dit man kan gå och ta ett glas vin på kvällen, säger hon.

Tillståndet handlar om att de nu kan servera öl, cider och vin. Däremot kommer det inte finnas någon spritförsäljning.

– Det kommer inte vara drinkar och coctails, utan mer tanke på att man ska kunna ta en dryck till maten. Då vi framöver kommer stänga serveringen 19:30 tror vi att detta kommer bli utmärkt, säger Therese Jönsson.

Allt som serveras kommer vara på flaska. Vad gäller val av drycker så spenderar de ett gäng timmar med öl och vinproverna för att få fram deras bästa kombinationer till maten.

– Det kommer vara noggrant utvalt från början. Endast några få alternativ, men som vi är nöjda med. Framöver är det mycket möjligt att vi utökar utbudet, men vi börjar smått, säger hon.

Varför så få alternativ till att börja med?
– Man skulle kunna ta in ett gäng sorter och bara sätta upp på menyn. Men vi vill ha precision i vad som fungerar som sällskapsvin och vad som passar till vår mat. Det är en hel vetenskap och vi är inte proffs, men jag tycker att vi är duktiga på smaker.

Tapas- och charkaktig mat
Annars finns det en del sommarplaner redan i deras tankar, både vad gäller dryck och mat.

–Vår tanke är även att utveckla maten, med tapas- och charkaktig mat. Sen är det inte omöjligt att vi kommer igång med rosévin också när det blir varmare, säger hon.

Tanken är att serveringen av alkoholhaltiga drycker drar igång i maj.

Vad gäller planerna framöver så har de precis öppnat upp en filial inne på Sport Club Vallentuna, men där kommer de inte ha någon servering av alkohol, påpekar Therese Jönsson.

– Det går inte hand i hand med gymmets värderingar.

Lokala samarbetspartners
Samtidigt som det ska vara kvalité på drycken så eftersträvar de även att hitta lokala samarbetspartners.

– Vi letar efter lokala bryggerier som tillverkar öl och cider. Vi har inte hunnit undersöka det ordentligt, men det hade varit kul att hitta något sådant, säger hon.

Priserna på öl väntas stiga under 2022. Bland annat på grund av problem med missväxt förra året i Kanada, som exporterar mycket kornmalt. Exempelvis kan priset på kornmalt komma att stiga så mycket som 50 procent.

Är ni oroliga över att ölpriserna väntas stiga?
– Inte vad gäller öl, det har vi inte hunnit reflektera över än. Däremot har priset generellt gått upp mycket. Bland annat våra mejeriprodukterna har gått upp med 22 procent. Det har mycket att göra med transporter, bensinpriset och klimatet att göra.

Daniel Bergholm
daniel@vallentunanya.se