NYHETER 2025-05-01 KL. 09:35

Snart kan Erik sälja ”sponken” på tomten

Av Loke Johansson

Från och med 1 juni blir gårdsförsäljning av alkohol lagligt i Sverige. Erik Torstensson, som driver ett musteri i Bällsta, planerar att börja producera cider – men den nya lagen väcker både frågor och reaktioner.

Snart kan Erik sälja ”sponken” på tomten
GLÄDJE. Erik Torstensson i Bällsta gläds åt att Riksdagen gav klartecken för gårdsförsäljning av alkohol. Foto: Roffe Andersson

I Bällsta puttrar framtidsplanerna i Erik Torstenssons musteri. Den nya lagen om gårdsförsäljning av alkohol, som klubbades i riksdagen förra veckan, öppnar upp för att han en dag ska kunna sälja sin egen cider direkt från tomten.

– Jag är delat positiv. Det är ett steg framåt för småproducenter, säger Erik.

På tomten i Bällsta gör Erik äppelmust, och i framtiden planerar han att börja tillverka alkoholhaltig cider, tack vare den nya lagen som träder i kraft 1 juni.

– Jag kan göra alkoholhaltig cider på tre veckor. Men det ska ju smaka bra också. Jag vill att det ska kännas bra att sätta sin etikett på flaskan, säger han.

Krångligt regelverk

Men hur den nya lagen ska tillämpas i praktiken är fortfarande oklart på flera punkter och Erik är också skeptisk till hur krånglig lagen hittills ser ut att bli i praktiken.

Enligt den nya lagen får alkohol säljas mellan klockan 10.00 och 20.00 alla dagar i veckan. För att få sälja måste producenterna ansöka om tillstånd, skicka in ett egenkontrollprogram och klara ett kunskapsprov.

Reglerna för gårdsförsäljning innebär också att alkohol bara får säljas i samband med ett så kallat ”kunskapshöjande besöksarrangemang” – alltså en sorts utbildning som producenten själv måste hålla.

– Reglerna är otydliga. Jag vill inte stå och föreläsa om alkoholens skadeverkningar, säger han. I så fall får det bli ett evenemang, inte en lång föreläsning.

Besviken på regeringen

John Droguett (C), ordförande i socialnämnden i Vallentuna, ser positivt på själva idén men menar att detaljerna i lagförslaget kan bli problematiska.

MISSNÖJD. John Droguett (C), ordförande i socialnämnden i Vallentuna, välkomnar gårdsförsäljningen – men riktar kritik mot lagens utformning. Foto: Pressbild

”Det här är något vi har kämpat för i många år och att lagen nu till slut är på plats är i grunden positivt. Samtidigt är det frustrerande att se hur regeringen har valt att genomföra reformen. Det finns en risk att all den byråkrati och alla detaljerade regler gör det svårare än nödvändigt att komma igång – särskilt för de små aktörer som det här var tänkt att gynna. Det här är tyvärr inte det genomförbara, företagsvänliga förslag som vi i Centerpartiet hade tänkt oss.” skriver John Droguett i ett mailsvar till Vallentuna Nya.

Väcker reaktioner

Även om många ser fördelarna med gårdsförsäljning finns det kritiska röster. Gunnar Bergström (V) ser inte lagen som ett problem i sig – men trycker på att den största risken med beslutet är att den kan öppna dörren för att EU ifrågasätter det svenska alkoholmonopolet, och att det på sikt kan luckras upp.

– Det är inte förändringen i sig som är problemet, utan vad den kan leda till, säger Bergström.

VARNAR. Gunnar Bergström (V) tycker att den största risken med beslutet är att gårdsförsäljningen kan hota det svenska alkoholmonopolet på sikt. Foto: Pressbild

Erik Torstensson, som på sikt vill skapa en ”hantverks-cider” att kunna sälja till lokalborna, ser tvärt om inga större hot.

– Nej, jag ser inga egentliga risker. Min cider kommer landa på mellan 4–6 procent och inte produceras på löpande band. Jag tror inte heller, som många är rädda för, att vi kommer på något sätt konkurrera med Systembolaget.

INGRID MARIE. Från äpplen till cider – i Bällsta kan det snart bli verklighet med hjälp av den nya lagen om gårdsförsäljning. Foto: Victoria Sid

Iställer hoppas han att de kanske en dag dyker upp på Systembolaget i Vallentuna.

– Men jag kommer knappast konkurrera, avslutar Erik.

Lagen införs tillfälligt i sex år, därefter ska den utvärderas innan den kan införas permanent.