NYHETER 2024-06-13 KL. 10:31

Sötchock hos Angelica i Bällstaberg

Av Victoria Sid

I Bällstaberg bor kanske ett av Vallentunas ovanligaste husdjur. Med sina små tassar, taggiga päls och sura humör har han charmat matte Angelica Olsson totalt.

– Nu har jag väckt honom så då är han extra sur, säger Angelica.

Sötchock hos Angelica i Bällstaberg
SUR. Stig har ganska stora ögonbryn som han brukar rynka ihop och skjuta ner framför ögonen. Då vet Angelica att han är sur. "Det är kul att han har ett ansiktsuttryck.", säger hon. Foto: Victoria Sid

I en liten tygpåse med gula ankor på ligger den afrikanska pygméigelkotten Stig H Olsson och sover. När matte Angelica gräver fram honom väser han surt.

– Då låter han så här, som en vattenspridare, säger Angelica medan Stig rullar ihop sig till en boll med taggarna utåt.

I vintras när familjens hund Rasmus gick bort började sökandet efter en ny fyrbent familjemedlem. Angelica sökte runt på allergivänliga husdjur och fick upp igelkottar.

TÄNDER. Stig har små huggtänder likt en vampyr som han kan ta sig ett provsmak med men enligt Angelica gör det inte ont. Foto: Victoria Sid

– I mars kom Stickan hem till oss. Han heter Stig H Olsson som han i sällskapsresan. Sen kallas han för Stickan också eftersom man kan sticka sig på honom, säger Angelica.

På matbordet i köket tassar Stig nyfiket runt och när han hamnar i Angelicas händer blir han arg till en början. Igelkottar ser dåligt och kan därför reagera med taggarna när de blir rädda eller när något kommer nära. Men efter en stund blir han lugn i handen.

– När allt kommer omkring så inser han att det är ganska mysigt att gosa, säger Angelica.

– Man vill gärna sitta och gosa jättemycket men vill han inte så går det inte. Då sticks han. Så kärleken är på hans villkor. Det tycker jag är rätt häftigt ändå att han får bestämma gosnivå.

HALVÅR. Igelkotten Stig kom hem till Vallentuna i mars och är nu ett halvår gammal. Men större än vad han är nu kommer han inte att bli. Foto: Victoria Sid

Likt vilket husdjur som helst är kotten Stig försäkrad, rumsren och behöver badas med jämna mellanrum. Taggarna behöver även borstas och de små klorna klippas. Igelkottar är nattaktiva djur och Stig är därför ett perfekt sällskap för Angelica som ofta har svårt att sova.

– Man hör hans små tassar och när han äter. Han smaskar, säger Angelica.

När Stig är vaken på nätterna springer han gärna i sitt gröna hamsterhjul eller möblerar om i sin bur. Stigs äventyr har fått Angelica att överväga att sätta upp en kamera för att se vad han har för sig. Men de nätterna när de båda är uppe kryper de gärna upp i soffan och gosar. Ibland somnar de i soffan ihop.

NATTDJUR. Stig springer till stor del fritt hemma på golvet men har även sin bur med sina saker. Där i brukar han sova på dagarna. Foto: Victoria Sid

– Det bästa med Stig skulle jag nog säga är sällskapet och att man inte känner att man missunnar honom någonting genom att vara borta hela dagen och jobba.

I sommar ska Stig få hänga med på semesterplanerna i Värmland. Då kommer han få testa springa runt på en gräsmatta för första gången i sitt halvårslånga liv men till dess får han nöja sig med golvet hemma i Vallentuna.