Med fem öppna träningstillfällen på fritidsgården Mega vill ledarna Bastri och Sara få fler tjejer att våga fightas.
Ungdomsledarna Bastri Veseli, 37, och Sara Karlsson, 38, vill få fler tjejer att upptäcka thaiboxning. Därför har de dragit igång en satsning på fritidsgården Mega – fem torsdagar i rad med gratis träning.
– Vi vill sänka tröskeln, få fler att våga testa, säger Bastri.
FÖREBILD. – Jag hade träningar i Upplands Väsby innan, men jag har drömt om att få börja ha träningar här i Vallentuna igen, säger Bastri Veseli. Foto: Roffe Andersson
Varje torsdag mellan klockan fyra och fem är tjejer i gymnasieåldern välkomna att öva kickar och slag med Bastri och Sara. Timmen efter är både killar och tjejer välkomna.
Men att locka tjejer till en ny aktivitet är inte helt enkelt. När Vallentuna Nya hälsade på vid första provträningen dök bara killar upp. Inte helt oväntat, enligt Bastri och Sara.
RUTIN. Rak höger, vänster krok, höger knä, och om igen. Foto: Roffe Andersson
– Det är överlag svårt att locka tjejer till riktade aktiviteter, säger Sara.
Bastri håller med:
– Jag hade faktiskt förväntat mig att det skulle bli tomt på första träningen. Det är ofta så. Första gången är det tomt, sen kikar någon in, och tredje gången hoppar de på, säger Bastri, som även jobbar på Vallentuna gymnasium.
På egna villkor
Men att efterfrågan finns råder det inget tvivel om, enligt Sara och Bastri. Bakom initiativet ligger undersökningar och på fritidsgården pratar de mycket med ungdomar om deras önskemål. Sara hoppas att fler kommer hitta hit när ordet sprids.
TESTAR. Första provträningen var det bara killar som kom. Nästa träning hoppas man på fler tjejer. Foto: Roffe Andersson
– Det enda sättet, tror jag, är att vara öppna och visa att vi finns. Som nu, det är prestiegelöst och nyfiket. Det krävs ingen föranmälan, det är bara att dyka upp, säger Sara.
Och den som vågar prova får en proffsig träning. En timme fullspäckad med teknik, slag, sparkar, fys – allt anpassas efter nivå.
– Det fina är att det är efter egna förutsättningar. Det gör inget om man aldrig varit i närheten av kampsport innan, säger Bastri.
Mer än bara träning
Men thaiboxning handlar om mer än sport. Självförtroende, umgänge och en funktion som en lägereldsplats är ännu viktigare delar.
– När samhället ser ut som det gör just nu hoppas vi kunna vara en plats där unga känner sig trygga. En lägereld, säger Bastri.
Albin Velija, 18, är en av killarna som hittat till fritidsgårdens torsdagsträningar.
SYLVASS. Albin Velija, 18, kommer från MMA och är en av ungomarna som hittat till fritidsgården. Foto: Roffe Andersson
– Det bygger ett självförtroende och det är kul att hänga med folk här. Man blir trygg i sig själv, säger Albin.
Hoppas på fler tjejer
Men nu hoppas man på att fler tjejer ska komma på framtida torsdagsträningar. Att tjejer hör hemma i thaiboxningen råder det inga tvivel om, enligt Bastri.
– Det är faktiskt tjejer som plockar flest medaljer i thaiboxning i Sverige. Vi har grymma tjejer, säger Bastri och lyfter fram Magdalena Kowalczyk som ett exempel.
Och även om satsningen bara är fem veckor – än så länge – är drömmen om tjejer som thaiboxas i Vallentuna större än så.
– Vi vill att det här ska växa. Fler tjejer och fler träningar. Det vore så jäkla kul, avslutar Sara.