NYHETER 2025-03-13 KL. 09:59

Bostadsrättsförening kritisk mot radonplan

Av Uffe Lindeborg

Nacka tingsrätts mark- och miljödomstol har avslagit överklagandet från en bostadsrättsförening i Vallentuna, som motsatte sig kommunens krav på en åtgärdsplan för radon. Domstolen slår fast att föreningen måste vidta ytterligare åtgärder för att sänka radonhalten i sina fastigheter.

Bostadsrättsförening kritisk mot radonplan
MÄTNING. Trots att åtgärder gjort visar mätningar att halten Radon överstiger gränsvärdet. Foto: Adobe

Bygg- och miljötillsynsnämnden i Vallentuna kommun förelade bostadsrättsföreningen att inkomma med en tidsatt åtgärdsplan för att hantera radonproblem i sina bostadshus. Föreningen överklagade beslutet till Länsstyrelsen i Stockholm, som dock fastställde föreläggandet i december 2024. Föreningen tog då ärendet vidare till mark- och miljödomstolen.

Orimligt anser föreningen

Brf:n har sedan 2018 genomfört omfattande åtgärder för att sänka radonhalterna, inklusive förbättring av ventilation och justering av radiatorer. Föreningen menar att ytterligare åtgärder skulle vara både tekniskt och ekonomiskt orimliga. De påpekar även att de redan informerat kommunen om genomförda insatser och att föreläggandet därför är onödigt.

Domstolens beslut

Mark- och miljödomstolen konstaterar att radonhalterna i flera av föreningens fastigheter fortfarande överstiger referensnivån på 200 Bq/m3, vilket innebär en potentiell hälsorisk. Domstolen anser att föreningen inte har visat att de vidtagna åtgärderna är tillräckliga och att kommunen därmed hade rätt att kräva en åtgärdsplan.

Föreläggandet anses inte vara för ingripande, och domstolen bedömer att det är rimligt att föreningen redovisar en tydlig och tidsatt plan för att säkerställa en god inomhusmiljö.

Vad händer nu?

Bostadsrättsföreningenn har möjlighet att överklaga domen till Mark- och miljööverdomstolen senast den 25 mars 2025, men det krävs prövningstillstånd för att ärendet ska tas upp. Om domen står fast måste föreningen snarast lämna in en detaljerad åtgärdsplan och riskerar annars vite på 50 000 kronor.

Det återstår att se om föreningen väljer att fortsätta striden eller om de nu måste gå vidare med ytterligare åtgärder för att minska radonhalten i sina fastigheter.