NYHETER 2024-06-27 KL. 14:22

Stort missnöje med förändringarna på Löt

Av Victoria Sid

Sedan den första mars får inte längre farligt avfall slängas på återvinningsstationen Löt. För Kårstaborna har förändringen gjort att resvägen blivit lång när de vill bli av med sitt avfall.

– Jag är förbannad, säger Kårstabon Sven Karlsson.

Stort missnöje med förändringarna på Löt
ARG. Sven Karlsson är förbannad över förändringen. Han tror även att det finns en risk att saker hamnar i naturen när det blir för krångligt att bli av med avfallet. Foto: Victoria Sid

Efter att hyllningarna av Vallentunas returstation uppmärksammades i Vallentuna Nya har missnöjet från Kårsta bubblat upp. Sedan den första mars har deras närmsta återvinningsanläggning i Löt som ligger fem minuter bort med bil blivit sämre. Nu får de inte längre kasta farligt avfall på återvinningen.

– Det här är konsekvenser av att anläggningen i Vallentuna kom till, säger Sven.

När han nyligen hade en trasig kaffebryggare fick han åka 2,5 mil till returparken i Vallentuna. Det tar honom en halvtimme enkelväg. Sven har fått höra om den mobila återvinningen som kommer till Kårsta men tycker inte att lösningen fungerar. Han känner även oro för att saker kommer hamna i naturen.

– Då ska jag lagra mitt farliga avfall i ett halvår och missar jag de här två timmarna får jag vänta ett år. Det är en nackdel när de har en fungerande anläggning.

Vet om missnöjet

Johan Lausing är vd på Sörab och har fått till sig att det finns ett missnöje efter förändringen på Löt. Enligt Johan finns det många anledningar till att de gjort förändringarna. Framförallt är det mängden skräp som minskat radikalt. Men förändringen är också till för att minska transporterna av farligt avfall och få tillgång till större ytor på Löt.

MISSNÖJE. "När det blir förändringar så är det sällan som det är någon som blir nöjd oavsett vilka förändringar det är", säger Johan Lausing, vd på Sörab. Foto: Privat

– Löt börjar bli väldigt nära storstan. Det är närmast en industrianläggning och bara en liten del är återvinningscentral egentligen.

Johan förklarar vidare att Sörab även lagt en minusbudget för första gången någonsin.

– Subventionerna från företag förra året var upp emot 40 miljoner och det kan inte företaget bära till slut. Det innebär i sin tur att vissa funktioner får hanteras på något annat sätt, säger Johan.

Andra lösningar

För den som tycker att det är besvärligt med avståndet lyfter Johan att det finns andra sätt att få slänga sitt farliga avfall. Butiken där man köpt produkten har ett producentansvar och ska ta tillbaka produkten.

Kommunen har även mobila återvinningcentraler och de Vallentunabor med eget abonemang för sophämtning kan beställa kostnadsfri hämtning av elavfall, vitvaror, grovavfall och trädgårdsavfall två gånger per år.

– Kommunen har tjänster som inte används och jag tror att man går mer mot tjänster där saker hämtas hemma hos en mer och mer, säger Johan.

Finns det en risk att ändringen gör att fler slänger avfall i naturen?

– Den risken lever vi med hela tiden. Vi skulle kunna ha öppet dygnet runt. Ofta är det kommunen som får ta hand om städningen i alla fall eller vi, svarar Johan Lausing.