Av Victoria Sid
Minusgrader, snö och hård vind. Årets aprilväder har gjort att få vågat leta sig ut till sina kolonilotter i Vallentuna. På kolonilotterna mellan Sörgården och Väsbyvägen, är det nästan tomt på Vallentunabor i slutet av april.
– Det är nog som det brukar men varje år vill man gärna sätta igång fort, säger Kerstin Bolling.
Vid ett bord intill ett skjul sitter väninnorna Linnea Skogert, 81, Britt-Marie Törnebohm, 71, och Kerstin Bolling, 72. De har precis fikat, för i odlingsbäddarna går det inte att göra så mycket i kylan.
– Man klipper bort lite gamla blomställningar och gödslar. Det är därför det ser ut som det gör, säger Britt-Marie och tittar ut över området.
Några knoppar och vårblommor har trotsat kylan i Vallentuna. I kolonilottsområdet syns också små klickar av färgglada vårblommor och en och annan rabarberplanta har vågat sig upp. Men vädret har gjort att många kolonilottsägare avvaktat med att börja sitt trädgårdsarbete.
TÅLIGT. I slutet av april ekar det tomt bland kolonilotterna mellan Sörgården och Väsbyvägen. Den kalla starten på våren har gjort att många fått vänta tåligt på varmare väder. Foto: Roffe Andersson
– Det händer så mycket med växter, om bara några veckor nu så kommer det ha kommit upp en hel del, säger Kerstin Bolling.
Listan på vad väninnorna ska odla i år är lång. Potatis, lök, morötter, grönkål, mangold, persilja, dill, purjolök och vitlök. Men trots att det ännu inte gått att få mer liv i kolonilotterna tror de inte att våren är senare än vad den brukar vara.
– Jag vet att jag satte min potatis 10 maj förra året. Men är det för kallt i jorden står det bara still. Man tjänar inte så mycket på det, säger Linnea Skogert som kommer vänta in lite varmare väder.
Nytillskott till kolonilotterna
Längst bort i kolonilottsområdet står Susanne Ridenius, 55, och rensar i sitt land. Hon är helt ny på kolonilottsområdet.
– Det känns kul men det är mycket att göra. Jag har tagit över en lott så jag håller på att bekanta mig med allt, säger hon.
I odlingsbäddarna har hon kommit långt med rensningen. Men det är fortfarande en del kvar att göra. Hon vet inte ännu hur bärbuskarna mår eller vad som är planterat i de olika odlingsbäddarna.
– Mina planer är att få ordning och testa lite. Men det är lätt att bli ivrig för det är så roligt. Jag är väldigt förtjust i att rensa och gräva och såna grejer, säger Susanne.
NYBÖRJARE. Susanne Ridenius, 55, är ny på kolonilottsområdet. Till en början ska hon lära känna marken sedan är planen att odla sånt som hon själv äter. Foto: Roffe Andersson
Förutom det som förhoppningsvis redan finns tänker hon börja odla enkla saker som hon själv äter. Morötter och spenat hoppas hon inte ska vara allt för svårt. Spenaten har hon redan fått ner i marken.
– Morot verkar som att jag också kan plantera snart. Sen blir det annat när marken reder sig, vad det nu betyder, säger hon och skrattar till.