Av Victoria Sid
Efter att stora skördar av tulpanlökar regnat bort i Holland drabbas nu lokala odlare i Sverige, något som P4 Stockholm var först att rapportera om. På Blomsterboda i Vallentuna har man inte lyckats köpa den mängd lökar man behöver på grund av bristen.
– Det är ett väldigt stort bortfall, säger Emil Svensson operativ chef på Blomsterboda.
På Blomsterboda i Vallentuna har man i år inte fått tag på den mängd tulpanlökar som behövs för säsongen. Även storleken på de lökarna som företaget fått tag på har varit mindre än normalt. Det i sin tur leder till mindre kraftfulla tulpaner i vår.
– I Sverige har vi försökt att upprätthålla en högre kvalité än övriga Europa så vi har alltid köpt den största löken, säger Emil.
Även färgsortimentet har påverkats vilket man som kund kan märka av ute i butik. Vanligtvis odlar Blomsterboda elva miljoner tulpaner men i år har de bara kunnat köpa in sju miljoner. Det har gjort att de har behövt skjuta fram starten på säsongen.
– Nu är det full fart fram till påsk så det är enda skillnaden.
BRIST. Efter att tulpanlökar fuktskadats av regn i Holland har det medfört en brist till årets tulpansäsong. På Blomsterboda i Vallentuna saknas fyra miljoner lökar. Foto: privat
Rosa och vitt
Trots minskningen av lökar och det något sämre färgutbudet går det fortfarande att trendspana bland årets tulpaner. Vita och olika nyanser av rosa är fortfarande populärt bland konsumenterna. Men hur skörden blir nästa år är svårt att sia om. I år har lika många lökar som förra året odlats i Holland och allt hänger på att skörden blir bra.
– Om jag får gissa blir det ett tufft år till men sen ska det rätta till sig, säger Emil hoppfullt.
Malin Hidesäter är projektledare på branschorganisationen Blomsterfrämjandet och menar på att stora mängder regn i Nederländerna har fuktskadat löken och att det därför blivit brist när de skadade lökarna rensats bort.
– I år är det 30 miljoner färre tulpaner än förra året. Det är mycket från 160 miljoner till 130 miljoner och jag tycker nog att jag märkte det i början av januari. Det var inte lika mycket, säger Malin.
Tulpanproduktionen har gått upp och ner genom åren men med en ökning de senaste tio åren menar Malin. Förra hösten skrev Blomsterfrämjandet en promemoria för redan då visste de att produktionen skulle bli mindre.
– Men personligen trodde jag inte att jag själv skulle märka det, säger Malin.