NYHETER 2023-11-30 KL. 11:24

Vallentuna försvarade titlarna i Ninja World Open

Av Jonny Andersson

Linnea Stenson och Jonathan Stiig vann i lördags för andra gången Ninja World open och deras fördel av att kunna träna i Europas tuffaste bana var uppenbar. Båda vann med god marginal.

Vallentuna försvarade titlarna i Ninja World Open
FOKUS. Med fascinerande lätthet bemästrade Linnea Stenson ninjabanans hinder och hennes seger var aldrig hotad. Foto: Roffe Andersson

Andra upplagan av Ninja World open blev mer högklassig än premiären i mars. Världs-, Europa- och nationsmästare var på plats, men när finalerna skulle avgöras var det två titelförsvarare som stuckit ut. Jonathan Stiig gjorde ett säkert intryck och kvalade in som tvåa. Linnea Stenson var om möjligt ännu bättre. Hon var outstanding med tiden 12:45 och över sju minuter snabbare än näst snabbaste dam, spanjorskan Beatriz Rubio. Linnea var ensam i damklassen om att ta sig felfri genom samtliga hinder.

Fyra herrar och fyra damer, av totalt 63 startande, gick till finalheat. Sida vid sida gick de mot varandra. I första damheatet utmanade Tilda Andersson, från Sports Club OCR, norskan Katrine Haarland Leveraas. Katrine kom med meriter inom OCR, obstacle course running.

Smart taktik

Vallentunatjejen hade tvekat inför att delta, var osäker på om hon var redo för utmaningen, men kunde slutligen glädjas över en ”head to head”-seger. Hon skippade ”flying bar” och ”spindle roller” utan att försöka och det var planerat.

– På träning har jag klarat båda, i tävling ville jag inte riskera för att sedan inte orka andra hinder. Inom OCR får man tid att skaka armarna mellan hindren, här är det hinder på hinder. Otroligt jobbigt, säger Tilda Andersson.

Tilda var säker på att två ogenomförda hinder och tiden inte skulle räcka till mer än bronsplats när Linnea Stenson i andra finalheatet ställdes mot Beatriz Rubio.

Innan dess skulle Jonathan Stiig ta sig an Leon Kofoed. I första herrheatet hade Elias Erdtman, Linköping, besegrat norske Tommy Nordvang. Dramat i duellen var killarnas krock i slutliga ledstången där Nordvang ”manglade” Erdtman och hann först i mål. Den sistnämnde hade dock ett missat hinder, Nordvang två.

VINSTGIVANDE. Flying bar (bilden) stupade många på, inte Jonathan Stiig och det blev vinstgivande. Foto: Roffe Andersson

Klar seger

I andra herrheatet inledde Jonathan Stiig i innervarv och såg dansken sprinta i väg i sin banas tre enklare hinder. Som många före honom försvann Kofoeds segerchans i femte hindret – flying bar. Samtidigt som Jonathan likt en orangutang klättrade igenom intilliggande nätet, behövde danske charmknutten tre försök att komma vidare.

Avståndet mellan de två minskade något under första varvet, när Stiig på sitt yttervarv kom till flying bar avgjordes duellen. Jonathan Stiig som numera arbetar på Sports Club flög genom hindret. Han hade därefter bekymmer i efterföljande spindle roller utan att det kostade nämnvärd tid.

– Det var nära att jag föll ner i spindelhindret, säger han.

Med den passagen i hamn var resten ett triumftåg. När Jonathan nådde mål stod Leon pustande och skrattande flera hinder bakom och där förenades duon i en hjärtlig kram. För när Jonathan daskat handen på målknappen sprang han bort för att stötta dansken under dennes sex sista hinderpassager.

– Väl i final förstod jag att det stod mellan mig och Leon. När jag klarade flying bar, som han missat i två gånger, insåg jag att det var klart, säger Jonathan Stiig.

Briljerade tekniskt

Herrarna får förlåta, men arrangörerna sparade det bästa till sist. Ingen imponerade mer än Linnea Stenson. Vallentunatjejen visade upp en bländande teknik och styrka. Smidig som en katt när så behövdes, klätter- och svingstark när så krävdes. Beatriz Rubio övertygade i kvalet, även i finalen men var chanslös. Hon klarade inte flying bar och avstod spindle roller.

Linnea hann ta emot grattiskramar innan hon, liksom Jonathan Stiig, stöttade spanjorskan in i mål.

– Jag känner mig trött. Glad. Tidsmässigt var jag bättre än förra gången, det var kul. Och det var tuffare regler, tuffare bana nu. Jag ville gärna klara alla hinder, men tänkte att jag inte skulle haka upp mig på något i onödan. Jag missade sista hoppet i flying bar, det var surt och jag valde att inte försöka igen. Det var nog smart, säger Linnea Stenson som för segerchecken ska ut och tävla internationellt.

GLÄDJESKUTT. Jublande glad kastade sig Linnea stenson fram till målknappen. Foto: Roffe Andersson

Läs mer: Hindren knäckte internationella deltagare