NYHETER 2022-01-27 KL. 11:20

Vallentuna i samarbete med fransk skola

Av Daniel Bergholm

I slutet på mars kommer två klasser från Vallentuna åka till Narbonne för att utbyta erfarenheter med en fransk skola. Något som gjorts flera gånger tidigare.

Vallentuna i samarbete med fransk skola
RESEMÅL. Eleverna ska resa hit, till Narbonne i Frankrike. Foto: Adobe

– Det är pirrigt. Många åker utomlands utan föräldrar för första gången, säger Tuija Hedman, biträdande rektor på Karlslundsskolan.

Två skolklasser från årskurs nio i Vallentuna, den ena från Karlslundsskolan och den andra från Bällstabergsskolan, kommer åka till Narbonne i Frankrike för att göra ett utbyte med franska niondeklassare.
Innan sommaren kommer också den franska klassen komma hit en vecka för att avsluta utbytet.
Sedan några år tillbaka var Malin Halldén på Karlslundsskolan ansvarig för projektet men nu har Tuija Hedman blivit den som organiserar vårens resa.

– Internationalisering som vi haft nu under några år har blivit en del av mitt ansvarsområde. Jag och Malin har hjälpts åt och strax innan jul fick jag sätta mig in i projektet.

Med på resan är även Lisa Rydén, engelskalärare från Bällstabergsskolan.

Utveckla engelskan
– Det är bra för mig att vara med då det är kommunikation på engelska som eleverna ska träna på. Jag har också varit med förut och vet hur det fungerar, säger Lisa Rydén.
Projektet med att få till samarbeten med utländska skolor har pågått i flera års tid och i år blir andra utbytet med den franska skolan.

– Det mesta är färdigt. Just nu håller vi på och parar ihop eleverna i samspel med den franska skolan, säger Tuija Hedman.

Familjerna är också högst delaktiga då de ska ta emot en elev i sitt hem när det är dags för den franska skolan att besöka Vallentuna. I veckan skickades ett brev ut och ett föräldramöte är också planerat, berättar Tuija Hedman.

–Det är viktigt att vårdnadshavarna är med i allt som händer då detta är ett åtagande som gäller hela familjen, men responsen har varit jättefin hittills.

Under vecka fyra matchas eleverna ihop och då påbörjas nätverkandet mellan eleverna. Detta sker främst via Google Meet på skolan.

– Mycket handlar om att hitta rätt match, att eleverna ska ha något gemensamt intresse samt ta del av elevens önskemål och behov. En viktig del av utbytet är också att få ta del av en fransk familjs vardag, allt från kultur och mat till små utflykter, säger Tuija Hedman.

Visa upp Stockholm
Lisa Rydén fyller i:
– De brukar vara väldigt måna om att visa upp det bästa med staden. Samma sak här, det pratas redan om vad familjerna ska hitta på, att man vill till Gröna Lund eller ut till skärgården.

Resan är planerad i slutet på mars och även om upplevelsen är viktig, så är det också ett utbildningstillfälle.

–Det är ett bra tillfälle att ge eleverna erfarenheter som är svåra att få på något annat sätt. De är modiga som åker och något jag märkt av från tidigare resor är att eleverna fått vänner för livet och ”vuxit” som personer, säger Lisa Rydén.

Måste ha vaccinpass
Det föreligger så klart en uppenbar risk nu när det är pandemi. Det är något som alla involverade tänker mycket på.

–I värsta fall kan vi inte åka. Det kommer vara en stor besvikelse, men det måste vi också vara förberedda på. Vi vidtar alla åtgärder som krävs för att resa, exempelvis måste alla som följer med visa upp vaccinpass, säger Tuija Hedman.

Daniel Bergholm
daniel@vallentunanya.se