De asiatiska vattenbufflarna i Björkby-Kyrkvikens naturreservat är utsläppta för fjärde året i rad och börjar bli ett av Vallentunas säkraste sommartecken.
Den 15 maj släpptes Maud, Ellen och kalvarna Elna och Hugo ut i hagen. Både Maud och Ellen är gamla bekanta till Vallentunaborna.
Men buffelsläppet drog knappast lika stor publik som kosläppet i Kårsta (4 500 åskådare). Bara ett antal politiker och kommunalarbetare var på plats när bufflarna bufflade sig ut från släpet ut i vårsolen. En i den skrala publiken var gata- och parkchef Johan Carselind.
– Den här dagen är alltid rolig, säger han.
PRISVÄRT. Johan Carselind, gata- och parkchef, säger att bufflarna är både billigare än en firma – och betydligt roligare att titta på. Foto: Loke Johansson
Knogar på
Bufflarnas uppdrag är att beta bort vass, sly och rötter längs Vallentunasjöns strandkant. De sägs också göra nytta för insekterna och fåglarna i det lokala ekosystemet. I hagen intill har man också släppt ut tio gotlandsfår som ska sommarjobba i naturreservatet.
Men bufflarnas inhägnad har till synes mycket mindre vass och sly än den hade den första sommaren bufflarna betade här. Men trots det kommer de inte gå hungriga, enligt Magnus Rignell, VD på Naturgruppen.
– Tanken är också att bufflarna ska gå ut i vattnet och äta växter som finns i sjön. Så det kommer finnas tillräckligt med mat, säger Magnus Rignell, som också tar hand om vattenbufflarna på vintern, där de bor på en gård i Märsta.
Billigare än trädgårdsfirma?
Alla betesdjuren kostar tillsammans i runda slängar 230 000 kronor och enligt Johan Carselind är det billigare än att anställa människor för att rensa bort slyn.
LANDKRABBOR. Tanken är att bufflarna ska ta sig ut i vattenbrynet och äta sjöväxter, men hittils har de – liksom oss kommuninvånare – undvikt att bada i sjön. Foto: Loke Johansson
– Anställer man en 3-4 gubbar så sticker det ju iväg alltså. Och sen får man ju tänka på att bufflarna jobbar varje dag hela sommaren. De tar inte semester.
Även Magnus Rignell är säker på att lösningen med vattenbufflar är betydligt billigare än att anställa en firma.
BUFFELSLÄPP. Jerri Bergström (S) och Johan Skog (M) må stå på varsin sida i fullmäktige – men i buffelfrågan var enigheten total. Foto: Loke Johansson
Uppfyller de förväntningarna eller latar de sig?
– Första året var de väl lite borskämda med maten och åt mest gräs, men därefter har det gått bättre, säger Johan Carselind.
Magnus Rignell fyller i:
– Och sen är det ju viktigt att få bort fjolårsvass, och nu när det kommit nya knoppar på vassen så äter de gärna det.
Turistattraktion
Duktiga trädgårdsarbetare i all ära – men framför allt har bufflarna blivit en turistattraktion viktig del av turistnäringen i Vallentuna, enligt Carselind.
– Jag skulle nog säga att det är den största turistnäringen här i Vallentuna, säger Johan och skrattar.
Och förra sommaren blev det extra tydligt hur vilka kändisar bufflarna har blivit i Vallentuna.
– De fick ögoninflammation och var tvungna att åka till veterinären. Vi blev totalt nedringda av folk som undrade var de tagit vägen. Det var nästan så vi fick sätta in extra personal för att svara i telefon, säger han.
Men om det blir andra djur i framtiden är fortfarande oklart. Vallentuna Nya föreslår giraff.
– Det är ingen dum idé, svarar Carselind och skrattar.
Bufflarna flyttar tillbaks till Märsta den 15 oktober eller när marken bedöms som väl avbetad.