REPORTAGE 2022-09-08 KL. 13:00

10 saker om din barndom som dina barn aldrig kommer förstå sig på

Av Anna Holmquist

10 saker om din barndom som dina barn aldrig kommer förstå sig på
FILMER FÖRR. Videoband från filmbutiken. Foto: Unsplash

Många av de saker som var självklara för dig under din uppväxt kommer dina barn inte att förstå sig på. Till exempel de här:

Passa Bolibompa klockan sex
På vår tid fanns inte streamad TV utan man höll självklart koll på klockan och såg till att inte missa Bolibompa klockan sex. Pippi var absolut inte tecknad utan vi såg den filmade versionen men också My little Pony, Hattifnattarna, Nicke och Nilla, Doktor Mugg och Bananer i pyjamas. Kanske såg du även på Lilla Sportspegeln, Pokémon och Hajk?

Veckopengar i form av mynt
På vår tid innebar pengar mynt och sedlar. Man sparade i spargris och cyklade till kiosken för att köpa glass med pengar i fickan. Dina barn kommer antagligen betala med kort eller sin telefon.

Hyra film i videobutiken
Veckans höjdpunkt var när man fick åka till videobutiken med pappa och syrran och hyra en film. För dina barn är det självklart att all media de vill konsumera finns en knapptryckning bort i mobilen.

Dela på datorer
Visst hade vi datorer men oftast samsades hela familjen om en enda och man fick snällt vänta på sin tur medan syrran spelade klart det allra första Harry Potter-spelet. Vilken skillnad mot i dag!

Ipods med enbart shufflefunktion
Det här var före Spotifys tid men vi kände oss moderna som hade Ipods där vi lagt över musik. Det gick dock inte att välja ordningen på musiken utan den spelades huller om buller. Raka motsatsen mot hur dina barn kommer att konsumera musik.

Cd-skivor och kassettband
Minns du kassettband som snurrade upp sig och cd-skivor som fick repor? Tack och lov har utvecklingen gått framåt och idag slipper vi repiga cd-skivor och trassliga kassettband. Dina barn kommer antagligen aldrig att förstå sig på det här för både nu och sen är det något helt annat som gäller.

Att inte kunna verifiera något genast
När våra barn ber oss berätta vad en Tyrannosaurius rex åt googlar vi snabbt fram svaret på våra mobiler. På vår tid fick man slå i uppslagsverk eller i värsta fall gå till biblioteket. Vilken oerhörd skillnad!

Att springa till köket och svara när telefonen ringde
Dina barn kommer troligtvis aldrig ha hört talas om fasta telefoner, än mindre förstå hur man använder dem. Inte heller kommer de förstå varför man vaktade telefonen så att inte syrran skulle lyfta luren när den där hemliga killen ringde.


SLADDRIGT. Fast telefon med sladd. Foto: Unsplash


Behöva läsa boken på riktigt i skolan
Tack och lov har utvecklingen gått rejält framåt när det gäller hjälpmedel för barn med lässvårigheter vilket även skapar möjligheter för oss som är lata. Så var det inte när vi var små dock! Då var vi tvungna att tugga oss igenom alla böcker som skolan tvingade oss igenom.

Anna Holmquist/GAZZINE