REPORTAGE 2023-06-08 KL. 08:00

10 saker som boostar relationen under semestern

Av Nina Campioni/GAZZINE

10 saker som boostar relationen under semestern
SEMESTERKÄNSLA. Om vi gör rätt kan relationen blomstra under semestern. Foto: Unsplash

Snart är det semesterläge och vi behöver alla en paus, eller hur? Men samtidigt som semestern är härlig kan höga förväntningar, måsten, logistik och jämförelser med andras lyckade semesterupplevelser sätta käppar i hjulet för vår egen semesterlycka. Här är sexualrådgivaren Linn Heeds bästa tips för hur du boostar din relation under semestern.

1. LOGISTIK.
Alla i familjen har olika behov och vill vara på olika ställen. Det kan handla om alltifrån tonåringar som har lägeraktiviteter till släktträffar. Hur får vi ihop detta, undrar många.

2. ORIMLIGA FÖRVÄNTNINGAR.
Vi tenderar att ha väldigt stora förväntningar på semestern. Allt roligt ska hända då. Vi ska ha mycket sex, vädret ska vara magiskt för strandhäng och gärna massa trevliga middagar på det. Risken finns att vi blir väldigt besvikna.

3. FOMO – Fear of Missing Out.
Det vill säga vi blir styrda av omgivningens förväntningar på vad en semester bör innehålla. Det kan handla om härliga resor (gärna utomlands och till spektakulära ställen), härliga grillkvällar på bryggan och så vidare. Det skapar en inre stress som hindrar oss från att känna in vad jag/vi verkligen behöver som individ/par.


FOMO. Ett klassiskt uttryck som även är applicerbart när det gäller barn som inte vill sova för just risken att man missar något kul som kan hända snart. Foto Adobe.


Givet dessa utmaningar kommer Linn Heed med ett gäng lösningar och sätt att trots utmaningarna fixa en härlig semester!

1. Gör en plan.
Undersökningar visar att människor blir lika lyckliga (om inte mer) av att planera en semester som att faktiskt genomföra den. Det kan vara bra att inkludera en budget i planen också. Kartlägg dina och familjens individuella behov samt vilka mål ni har gemensamt.

2. Identifiera allas behov.
Mappa upp dina egna och andra familjemedlemmars individuella behov. Titta också på vilka gemensamma mål ni har med semestern. Vill ni alla utforska, vila eller lära er nya saker? Se till så att alla får utrymme för sina egna behov och se om ni kan förenas i några mål.

3. Identifiera vad som inte är semester.
Prata om vad som inte hör hemma på semestern. Det kan handla om allt från skärmtid till saker som behöver fixas hemma.

4. Avsätt tid för att bara vara.
Tänk återhämtning. Även om du är sugen på en äventyrssemester, se till att det finns tid för återhämtning från alla måsten.

Vad är återhämtning för dig/er? Tillåt er att planera era semesterplaner efter det.

5. Ha realistiska förväntningar.
Vi blir bara missnöjda om vi har förväntningar som inte möts. Realistiska förväntningar där du hoppas att det blir som du vill är nyckeln, istället för att det måste bli på ett visst sätt.

Om du tänker så här undviker du att bli missnöjd gång på gång.


LOGISTIK. Vare sig det är en utlandssemester eller att synka kelendern hemma är det alltid en utmaning. Foto Adobe


6. Ha sex innan semestern.
Ta bort stressen kring att ha massa sex på semestern genom att ha sex innan semestern. Glöm inte att sex föder sex!
7. Skäm bort dig själv och din partner.
Unna er sådant ni vanligtvis inte har tid med, som sovmorgon och frukost på sängen. Kanske är det motsatsen till hur vardagen ser ut.

8. Ha en plan för hur ni hanterar bråk.
Det ni stör er på med varandra går också på semester med er. Det är ok att bråka och det är superbra att ha en plan för hur. Ex. “Vi pratar 20 minuter och sedan pausar vi”.

Eller börja varje diskussion med att säga ett par saker ni tycker om med varandra. Ta upp saker som inte känns bra, även om det kan leda till bråk. Det är bättre att prata om saker än att hålla allt inom sig.

9. Utveckla relationen.
Se semestern som ett ypperlig möjlighet att utveckla er relation. Prata om hur ni aktivt tar hand om relationen. Testa något nytt tillsammans. Sätt ett gemensamt mål.

Det kan vara att besöka en ny badstrand, ha sex utomhus eller att ligga i hängmattan hela dagen utan att göra någonting. Målen behöver inte vara gigantiska utan hellre små och uppnåbara.

10. Var nyfiken.
Vi vet att nyfikenhet är en nyckel till en välmående relation. Ställ frågor och ta tillfället i akt att förstå mer om din partner, oavsett hur länge ni varit tillsammans. Försök att göra något romantiskt varje dag och var kärleksfull. Påminn varandra vad ni älskar hos den andra.

Nina Campioni/GAZZINE