REPORTAGE 2022-08-12 KL. 13:00

Bästa inredningstipsen för dig utan stil

Av Helen Bjurberg

Bästa inredningstipsen för dig utan stil
Lätt och luftig inredning. Foto: Adobe

Brukar du titta trånande på inredningstidningarnas perfekta miljöer? Men när du försöker själv blir det rörigt, konstigt eller bara trist? Lugn, vi hjälper dig! Med nio enkla knep lär vi dig att inreda dina rum som ett proffs och få till det smakfulla hemmet du tidigare bara drömt om.

1. En röd tråd
Bestäm dig för en röd tråd och låt den löpa genom inredningen. Den röda tråden kan vara en känsla, tidsålder eller stil, något som håller ihop inredningen och motverkar att den spretar. Du behöver inte följa den slaviskt, en mix kan vara både personlig och spännande, men ett sammanhang kommer hjälpa dig att få harmoni i ditt rum.

2. Kuddar & plädar
Använd textilier för att mjuka upp och skapa en inbjudande och hemtrevlig atmosfär i rummet. Blanda gärna olika nyanser och material och byt kuddar och plädar efter årstider. Till hösten och vintern lämpar det sig väl med fällar, grövre ylletextiler och mjuka luddiga tyger medan det till sommar och vår passar bättre med enkla, skira och glatta material.

3. Färger
Välj en eller ett par enhetliga basfärger som ger rummet en neutral och harmonisk grund. Tänk på att ljusa färger förstorar ytor medan mörka färger förminskar dem. Bryt av med en starkare accentfärg som du låter återkomma på flera håll i rummet. Var inte rädd för att blanda olika nyanser av samma färg, miljön blir mer levande om inte allt går i samma färgskiftning.

4. Lampor
Belysning är viktigt för en trevlig och inbjudande miljö. Tänk på att du behöver många olika ljuskällor i ett rum; grundbelysning, en starkare, arbetsbelysning för att se om du läser eller handarbetar och stämningsbelysning. Punktbelys också gärna saker du vill ska synas ordentligt och blanda synliga lampor med dolda samt elektrisk belysning med levande ljus.

5. Gröna växter
Gröna växter hjälper till att skapa en hemtrevlig känsla. Blanda både krukväxter och vaser med snittblommor. Vill du inte köpa dyrt går det utmärkt att plocka kvistar och blad i naturen. På vinterhalvåret när det finns dåligt med gröna blad fungerar det lika bra att ta in en kal kvist eller gren. Det blir spännande med en ruff kontrast till exempelvis varma stearinljus och mjuka fällar.

6. Möblering
Våga tänk utanför boxen när du möblerar. Genom att ställa soffan en bit in i rummet eller snett i ett hörn kan du få rummet att kännas mer luftigt och trivsamt. Passa dig för att inte bara möblera längst väggarna, använd hela rummet.

7. Väggen
Att arrangera tavlor kan vara svårt, men är viktigt för helheten i ett rum. Det finns olika sätt att göra det på, men alla går ut på att skapa harmoni. Välj mellan att placera alla tavlor efter samma vågräta underkant, i en grupp med gemensam ytterkontur eller efter en osynlig mittlinje. Andra tips för att förena tavlorna är att välja motiv eller ramar i en gemensam färg men också att blanda små och stora, diskreta och distinkta motiv.

8. Golvet
Glöm inte bort golvet, det är en viktig del av inredningen. Med mattor kan du mjuka upp, rama in och skapa rum i rummet. Genom att möblera lågt med sittkuddar, boktravar och golvvaser kan du trolla fram en mysigare och mer intim känsla än om du möblerar på lite högre höjd.

9. Gruppera
More is more. Med prydnadssaker, resminnen och fotografier blir ett rum personligt, men att sprida ut sakerna ger lätt ett rörigt intryck. Skapa istället små stilleben och arrangemang så blir dina detaljer till spännande och vackra blickfång.

Helen Bjurberg/Gazzine