Klik venligst
REPORTAGE 2021-10-07 KL. 14:39

Claes fixar konferens och biograf i Angarn

Av Hege

Claes fixar konferens och biograf i Angarn

DRÖMBYGGE. Claes uppfyller en dröm genom att bygga en biograf samtidigt som han bygger en konferensanläggning.
Foto: ROFFE ANDERSSON

Snacket går i Angarn – varför växer en stor byggnad fram , med skylten ”Angarns bio”? Vallentuna Nya knackar på och ställde frågan.

Den som öppnar dörren är Claes Lagercrantz, som efter en lång yrkesbana växlar över till för honom något helt annorlunda.

– Det är efterfrågat att lämna kontoret och åka iväg på dagkonferens så jag tänker att en konferensanläggning med biograf vore både roligt att bygga och ett vägvinnande koncept, säger Claes.

Han tänker sig att framför allt företag men även föreningar ska kunna hyra in sig för att ha konferens dag- eller kvällstid.

Claes visar runt på bygget, som består av två huskroppar sammanfogade i L-form. Snart ska ett gäng målare komma, annars är det mest snickarna Gert och Mikael Larsson som byggt.

– Det är ett roligt jobb eftersom det är så varierande. Och det är inspirerande att vi förbättrar detaljplanerna efter hand, säger Mikael.

– Ja det står inte tio gubbar och trampar, det finns tid till att ändra en del, säger Gert.


igcaption>Foto: ROFFE ANDERSSON

Skådisar på väggarna
Att biografen ska ingå i anläggningen beror till en del på att Claes pappa var filmfotograf på Svensk Filmindustri under hela sitt yrkesliv.

– Han gick bort när jag var ung och det har säkert bidragit till att jag forskat en del om hans filmgärning. Men det är inget monument över pappa, vilket en del tror, säger Claes.

Fotografier på Sickan Carlsson, Inga Tidblad och andra skådespelare signerade med hälsningar till pappan är detaljer som kommer att sitta på väggarna.

Men den angarnsbo som hoppas på lokala biovisningar lär bli besviken.

– Nej, det blir inga filmvisningar på det sättet, men jag får prova mig fram och anpassa konceptet efter hand.

Det är Claes själv som ritat byggnaden.

– Jag har levt med idén i 10-15 år, jag ville bygga något funktionellt men som samtidigt sticker ut.

Covered Bridge
Lövångers Bygg har varit hjälpt till med konstruktionsritningar och tekniska detaljer. Det är från byggföretaget som takstolar och väggelement kommer, egentligen är det två maskinhallar som anpassats till ändamålet.

– Det blev kostnadseffektivt, säger Claes.

Bygget ska enligt planerna stå klart i april, men öppnar eventuellt inte förrän till hösten 2022. Men redan nu finns andra av Claes ”byggen” att beskåda. Bland annat Angarns Covered Bridge, en täckt bro i amerikansk stil. Även Angarns Ekopark och skidstadion Angarns Arena är Claes verk. När det finns tillräckligt med snö gör han ett fem kilometer långt skidspår på stadion.


igcaption>Foto: ROFFE ANDERSSON

Klassiska filmer
Men åter till den nuvarande byggarbetsplatsen. Claes visar runt och berättar; biblioteket ska få gamla ateljéfönster från Filmstaden i Råsunda. I biografen blir det två analoga projektorer och en digital laserprojektor. Det ger möjlighet att visa gamla klassiska filmer på ”riktig” 35mm-film och samtidigt kunna utnyttja den moderna tekniken för nya filmer och för presentationer vid föredrag och utbildning.

– Jag har alltid drömt om att ha en biograf, är Claes förklaring.