REPORTAGE 2021-01-15 KL. 09:27

Därför satsade Therese på stöd i armeringsjärn

Av Hege

Därför satsade Therese på stöd i armeringsjärn

STADIG PORT. Thereses idé fungerar jättebra och hon har själv flera prydnader i sin trädgård.
Foto: ROFFE ANDERSSON

Varför är buskstöd så rangliga? Det frågade sig Therese Jönsson, som nu startat eget företag för att tillverka stöd och dekor i armeringsjärn.

Det började med att Therese Jönsson och hennes pappa var i familjens stuga.
– Han stod och svor över buskstöd som bara böjer sig hela tiden. Jag tittade närmare och höll med. Min hjärna började spinna vidare, jag ville ha något stabilt och snyggt som man inte behöver slänga på tippen för att de böjer sig, säger Therese.

Hon har alltid haft en förkärlek för armeringsjärn.
– Det är vackert och tidlöst och det rostiga harmonierar med växter och trädgård.
Med hjälp av pinnar byggde hon en modell, och ett plåtslageri i Vallentuna tog fram två prototyper.
– Jag gick hem och provade dem på mina växter och blev helt kär. Speciellt ett buskstöd med vinklar blev bra, busken la sig fint i vinklarna.


igcaption>SNYGG VÄGGPRYDNAD. Armeringsjärnet kan även hängas på en vägg.
Foto: ROFFE ANDERSSON

15 stadiga produkter
Av en slump pratade Therese med en rätt ny bekantskap om sina tankar om att starta eget företag. Det visade sig att väninnan jobbade med att sälja armeringsjärn, och att hon hade kontakt med en kille som tillverkar trädgårdsprodukter i Rimbo.
– Han var intresserad av att hjälpa mig, och sedan byggdes det på så att vi började spinna på dekor och inte bara buskstöd. Nu har jag ungefär 15 produkter som rustika bord, krukor på väggen och spaljéer, säger Therese som startat företaget Vallentuna växtstöd & dekor.
Hon är delägare i Vallentuna Stenugnsbageri och vet vad det innebär att driva eget.
– Det har sina ups and downs. Det är fantastiskt med friheten att kunna rå över sin tid men samt aldrig riktigt ledig i huvudet. Får jag en idé snurrar det ständigt på – även på helger och kvällar, man har ständig jour som entreprenör.

Det roligaste är att möta kunder och få feedback, menar Therese.
– Jag träffade en kund som sade att hon letat efter en sån rosenbåge som jag har i flera år, hon hade köpt en båge från en nätbutik och den hade blivit sned och rostat sönder. Och på bageriet kom det in en man och sa ”det här var fan den bästa bullen jag ätit i mitt liv ¬– och du ska veta att jag har ätit många”.

Nu är planen att sälja via webbutik men även hos handelsträdgårdar som den i Åkersberga.
– Kanske kan det även bli via större kedjor framöver.