REPORTAGE 2023-01-26 KL. 09:50

En p-bot blev återstarten på hennes målande efter 25 år

Av Anneli Leijel

En p-bot blev återstarten på hennes målande efter 25 år
Foto: Roffe Andersson

Lisa Nilsson heter månadens konstnär som ställer ut på Öppen konstvägg i Kulturhuset i Vallentuna. Sex olika verk pryder väggen, både abstrakta målningar och något så konkret som Vallentunas landmärke kvarnen.

– Jag har väldigt höga krav på mig själv när jag målar. Jag nöjer mig aldrig med att ”det är okej”, utan gör mitt absolut yttersta för att det ska bli så bra som möjligt, säger Lisa Nilsson när hon berättar om sitt skapande.

Hon började måla redan som barn. Valde konstinriktning högre upp i skolåldern, lärde sig grunderna och upplevde hur bra hon mådde av att få skapa och måla. Men sedan lät hon ändå penslarna vila i många år. Åren gick och familj och barn fyllde hennes tid.

– År 2015 fick jag ett staffli, akrylfärger och några canvasdukar av min dotter. Men sedan tog det nästan tio månader innan jag tog upp penseln och skapade min första målning på över 25 år, berättar Lisa Nilsson.

Ivrigt påhejad av dottern och maken blev det några fler målningar de kommande åren. Men det var först under pandemin 2020, när hon hade tid över och var mycket hemma, som hon kom hon i gång med skapandet på allvar.

– Det som stoppat mig innan var mycket min egen känsla av att inte vara duktig nog. Jag har haft svårt att riktigt tro på mig själv, att våga stå för det jag faktiskt kan och är och åstadkommer.

En särskild händelse hösten 2020 blev avgörande:
– En dag åkte jag på en dyr parkeringsbot. Då sa min dotter: ”Mamma om du målar en tavla och säljer den så behöver du inte störa dig på denna p-bot.” I ren ilska så bestämde jag mig för att göra som hon sa, att inte vara rädd längre och våga tro på mig själv.

Sedan den dagen har hon målat. Hon målar dels det hon själv vill, dels tar hon emot beställningar. När hon målar själv blir det helst naturbilder. Det blir mycket blått och detaljerna är viktiga.

– Blått är rogivande, som himmel och vatten. Detaljer som till exempel skuggningar är viktigt, så att det ska se så levande ut som möjligt. Jag mäter mig inte med någon annan, men målningen ska bli perfekt för mig.

När hon målar på beställning blir det allt från semesterbilden i Thailand till den röda sommarstugan och även abstrakt konst. Ibland kan den som beställer en målning ha hittat en bild på internet som de önskar att hon målar, men till exempel i skymning, i stället för i dagsljus, eller att hon lägger till en måne.

– När jag gör ett beställningsverk är det viktigt att jag får fram känslan i målningen, att jag förstår vad de ser i fotografiet som de gett mig att måla av. Vi pratar mycket innan, om historien och känslan bakom motivet. Jag ställer frågor som varför var ni på resan? Firade ni något? Gjorde ni något speciellt den här dagen?

Sedan målar hon och skickar bilder på målningen vartefter arbetet fortskrider, så att de ser att hon är på väg åt rätt håll. Till vardags jobbar Lisa Nilsson på vårdbolaget Praktikertjänsts huvudkontor. Skapandet sker på fritiden och det är ett upplägg som hon trivs bra med.

– Det händer att jag målar en tavla, sedan får den stå ett tag medan jag funderar på vad jag ska lägga till. Ibland frågar maken, när ska du göra klart den här, den har stått nu i tre veckor. Det är bra, då sätter jag i gång igen.

Fram till den 18 februari hänger Lisa Nilssons målningar på Öppen konstvägg. Den som vill se mer av hennes konst kan också göra det på www.konststhlm.se

Text: Anneli Leijel
anneli@vallentunanya.se