REPORTAGE 2022-08-04 KL. 11:10

En promenad i naturen hjälper dig att lösa problem

Av Johan Renström / GAZZINE

I en studie delades ett antal personer upp i två grupper: en grupp gick en promenad i skogen och en grupp i en stad. De gick i en timme. Därefter testades uppmärksamhet och arbetsminne i de båda grupperna och de som gått i skogen klarade testerna mycket bättre.

Denna effekt beror troligtvis på att det finns två olika typer av uppmärksamhet. Träd, fåglar och solstrålar kittlar din uppmärksamhet utan att ta över den, medan bilar, bussar, sirener, rödljus och mötande människor tvingar dig att reagera eller att inte reagera. En promenad i en trafikerad stad tvingar därför fram fler beslut. Det kan leda till att du känner dig mentalt utmattad, precis som efter en arbetsdag full med möten.

En kort promenad i skogen kan ge dig en välbehövlig paus, eftersom hjärnan kan koppla loss fokus när omgivningen inte längre pockar på uppmärksamhet.

Hjärnans två lägen
Hjärnan har egentligen bara två lägen. Den är inte på eller av, för den är alltid på så länge du lever. Däremot kan hjärnan vara fokuserad eller ofokuserad. Båda delarna är lika viktiga. Du är fokuserad när du sitter på möten eller löser problem. Din blick är spänd. Det är krävande och efter en stund kanske du lyfter blicken och låter blicken glida isär. Det sker omedvetet.
Någon kanske frågar vad du tänker på eller tittar på. Ingenting, svarar du. Det tycks som om hjärnan själv bestämmer sig för när det är dags att ladda om. Den behöver en ofokuserad stund för sig själv.

För att lösa problem krävs fokus. När du är fokuserad ser du problemet ur ett perspektiv. Du kanske ägnar en hel eftermiddag till att fokusera på ett problem, sedan sätter du dig på tåget hem. Du stirrar ut. Blicken glider iväg. Du tittar, men ser ingenting. Plötsligt kommer lösningen till dig. Hjärnan har jobbat vidare med ditt problem eftersom det är viktigt för dig. När du tappade fokus kunde hjärnan vrida på problemet och se det från flera håll. Det är i duschen, på löpturen eller på väg hem, som du löser dina verkliga problem.

Promenad i offline-mode
När du fokuserar kan du inte vara kreativ. Hjärnan fokuserar genom att stänga ute andra tankar. Svåra problem kräver dock fler perspektiv. Det får du under en promenad i naturen. Hjärnan jobbar vidare med ditt problem. Du är inte medveten om det för det är en omedveten process. När du kommer tillbaka har du en bra idé. Din hjärna har hittat en lösning från en liknande situation i ditt liv. Den passar perfekt.

De flesta är mer fokuserade på morgonen. Då är du som mest effektiv. På kvällen är du mer ofokuserad och därmed mer kreativ. Kvällen ger input till morgonens arbete.

Studier visar att du kan fokusera 25-50 minuter, sedan behöver hjärnan laddas om. Du blir inte effektivare av att ta med kaffe eller lunchlåda till ditt skrivbord. Ta istället många korta pauser och låt blicken glida isär. Gå en längre promenad under dagen, gärna i naturen.

Det viktiga är att minimera ofokuserat fokus. Det är ett fokus som byter fokus vid minsta motstånd. Det är multitasking. Du tappar kontrollen och får ingenting gjort. Mobilen göder ett sådant beteende. Se upp med den.

Johan Renström / GAZZINE

Källor:
Long, J., et al. Distinct Interactions between Fronto-Parietal and Default Mode Networks in Impaired Consciousness. Scientific Reports (2016).

Jonathan Smallwood, Pupillometric Evidence for the Decoupling of Attention from Perceptual Input during Offline Thought. PLoS One (2011)