REPORTAGE 2022-03-24 KL. 11:00

Familj i Vallentuna är med i tv-serien ”Det sitter i väggarna”

Av Daniel Bergholm

Nu spelas den åttonde säsongen av tv-serien ”Det sitter i väggarna” in och i veckan har de besökt ett hus i Vallentuna.

Familj i Vallentuna är med i tv-serien ”Det sitter i väggarna”
Familjen Johansson kommer vara med i nästa säsong av tv-serien: "Det sitter i väggarna". På bild pappa Andreas och mamma Matilda. Foto: Roffe Andersson

Familjen Johanssons fastighet på välkända Bergby gård kommer ses i tv-rutan när den nya säsongen släpps under hösten 2022.

– Det är ett otroligt intressant hus, säger en av programledarna Erika Åberg.

Erika Åberg är programledare tillsammans med antikexperten Rickard Thunér. Hon har varit med sedan starten 2015 och har sett det mesta. Husen de besöker innehåller ofta flera olika historier och där handlar det mycket om att hitta en röd tråd. Huset i Vallentuna sticker ut lite extra då det fanns ett gäng röda trådar som de kunde välja emellan.

– Vi har fått kämpa en del med att hitta rätt på olika sätt, säger hon.


Huset är fullt av historiska detaljer. Foto: Roffe Andersson


Dokument från 1287
Andreas Johansson, har själv bott på gården hela sitt liv och Matilda flyttade hit 2005. Hans farmor och farfar var annars först på plats när de flyttade in 1953.

– Jag tror att huset är flera hundra år gammalt, det första dokumentet vi hittat är från år 1287, säger Andreas Johansson.

Anledningen till att de sökte var att familjen sett vad man kan få reda på för historier om huset.

– Vi är intresserade av hela historien. När byggåret var och att få veta mer vilka som har bott här, säger Andreas.

När vi träffar familjen är det på den första inspelningsdagen av totalt åtta.

– Allt är väldigt spännande och det är mycket som händer. Än är det inte nervöst, men det kommer nog när det sänds, säger Matilda.

Övervann rädslan
Just att de har sett mycket av programmet har gjort att de vet en del om upplägget. Även om de är nöjda med att vara med så märker man på främst Andreas att det inte var helt självklart att ansöka.

– Desto mer vi såg av programmet så har intresset att vara med ökat. Nyfikenheten övervann rädslan till slut, säger Andreas.

De fick reda på att de skulle vara med i säsongen vid första advent 2021 och har haft lång tid att kunna planera in allt.

– Och ändå väntar man till sista dagen med ett städa, säger Andreas med ett leende.


– Första inspelningsdagen är alltid extra rolig, säger programledaren Richard Thunér, som tillsammans med Erika Åberg är redo att ta sig an en ny säsong, med start i Vallentuna.


Annat tempo
När programmet drog igång 2015 hade Erika Åberg ingen aning om att serien, som hon påpekar går i ett långsamt tempo, med långsam byggtakt och att mycket handlar om människor som bott där tidigare men som inte längre finns, nu skulle gå in på sin åttonde säsong.

– Där skiljer det sig minst sagt från kända program som ”Bygglov” och ”Extreme home makeover”, där allting går vrålande fort.

– Att folk tog det här till sina hjärtan var en överraskning för alla, säger hon.

Projektet är redo
Som byggnadsantikvarie gäller det att alltid hitta ett byggmoment som ska hinnas med under inspelningstiden.

Husen de besöker innehåller ofta flera olika historier och där handlar det mycket om att hitta en röd tråd varje gång.
– Det ska vara rimligt och inspirerande. Det går inte heller att tapetsera fyra gånger i rad utan det måste finnas en variation. Det här huset var svårt då det fanns en del att välja på, men vi har landat i ett projekt som känns jättebra, säger Erika Åberg.

– Det här är något vi har tänkt på en del innan och det känns bra att det kommer hit proffs som kan fixa lite, säger Matilda Johansson.

Daniel Bergholm
daniel@vallentunanya.se