REPORTAGE 2022-11-24 KL. 10:10

Fullt ös när Kulturskolan firade i Kulturhuset

Av Anneli Leijel

Fullt ös när Kulturskolan firade i Kulturhuset
Mitt på dagen bjöd Kulturskolan med elever och lärare på ett sprudlande karnevalståg som gick i Vallentuna centrum och in i Kulturhuset. Foto: Roffe Andersson

Med karnevalståg, dans, mangateckning och självklart massor av musik firade Kulturskolan i lördags att Vallentuna Kulturhus fyllt tio år.

Med 14 programpunkter på schemat visade Kulturskolan upp sig i hela sin bredd. 300 elever och lärare deltog och antalet besökare uppskattades till omkring 900, enligt Jerker Axelsson, kulturskolechef.

–Det här har varit jättejätteroligt. Vi har också sett att ungdomar har stannat kvar för att lyssna till varandra och bjudit in varandra, säger Jerker Axelsson.

Under pandemin såg Kulturskolan en liten dipp i antalet elever, men nu är eleverna tillbaka med råge.

–En del elever går på flera aktiviteter, men vi har aldrig förr haft så här många unika elever. Vi upplever att om ungdomarna får se och prova på ett ämne, då hittar de sitt, säger Jerker Axelsson.

Karneval i centrum
Mitt på dagen bjöd Kulturskolan med elever och lärare på ett sprudlande karnevalståg som gick i Vallentuna centrum och in i Kulturhuset. Allt för att visa upp sig och kanske locka med sig en och annan lördagsflanör till aktiviteter och uppträdanden i Kulturhuset.

När Vallentuna ungdomssymfoniorkester och blåsorkester sedan fyllde foajén med musik, var det fullt med åhörare. Därefter blev det dans i bibliotekstrappan med showjazzgruppen. Några teaterelever gjorde ansiktsmålning på alla barn som ville, och i ett rum en trappa upp hölls en öppen workshop i mangateckning.

Mangan tillbaka
Manga kommer från Japan och är det japanska ordet för tecknade serier. I både Japan och flera länder i Sydostasien läser alla, både vuxna och barn, manga. Framme vid tavlan stod Alice Engström Rehnman, serietecknare och illustratör, och visade hur man tecknar manga. De karakteristiska figurerna med i många fall stora, uttrycksfulla ögon.

–År 2007 var det en mangaboom i Sverige, det blev jättestort, sedan dippade intresset men nu är det tillbaka igen. Jag tror att det har att göra med pandemin, då många satt hemma och ville lära sig manga. Nu finns det också anime, tecknade mangaserier på Netflix, berättade Alice Engström Rehnman.

Som en av de sista programpunkterna för dagen spelade gitarrorkestern i Kulturrummet. De har spelat tillsammans i flera år.

– Vi spelar låtar från 1960- och 70-talet, gitarrbandets guldålder, och det har vi sålt in med framgång hos ungdomarna, sa gitarrlärare Helena Björzén.

De inledde med Over the rainbow och fortsatte med David Bowies Life on Mars, i nytt arrangemang av gitarrlärare Ulf Ahlin. Några låtar senare fick discolåten Hot Stuff avsluta konserten.

Anneli Leijel
anneli@vallentunanya.se