REPORTAGE 2023-02-16 KL. 08:25

Här laddas det för fettisdagen

Av Anneli Leijel

Här laddas det för fettisdagen
EN GOD SAK. Tony på Vallentuna konditori laddar för semmelätare. Foto: Roffe Andersson

Det är få bakverk som väcker sådana känslor och bestämda uppfattningar som semlan.

Det handlar både om hur den ska se ut och förstås vad den ska vara gjord av och fylld med.

På tisdag den 21 februari är det dags igen. Då är det fettisdagen, den officiella semmeldagen, och i Vallentuna laddar bagerierna och matbutikerna upp med semlor av olika slag.

Efter en rundringning till några olika butiker och två konditorier, visar det sig att Vallentuna konditori sticker ut lite extra i år, genom att vara mest flexibel.

– Vi kommer att göra alla sorters semlor på semmeldagen. Små och stora. Vanliga, med vanilj, wiener-semla, laktosfri och glutenfri semla. Vi kommer också kunna göra en med sylt i stället för mandelmassa, om man vill ha det. Det kommer bara vara att beställa när man kommer in till oss, säger Tony på Vallentuna konditori.


ANNAN SMAK. Semlan går även att få med sylt istället för med mandelmassa. Foto: Roffe Andersson


Vallentuna Stenugnsbageri kommer att ha sin klassiska semla med Valenciamandel som de rostar lite lätt, grovhackar och lägger ovanpå mandelmassan, berättar bageriets ägare Olof Jönsson.

– Vi kommer också att ha vaniljsemla med vår hemkokta vaniljkräm i stället för mandel. De semlorna har vi redan nu, men på fettisdagen har vi också glutenfria semlor och veganska semlor, berättar Olof Jönsson.

Stort utbud i Vallentuna
Stenugnsbageriet har i år, liksom flera tidigare år, varit med och tävlat i Thatsup Stockholms stora semmeltest. Det är det största semmeltestet som görs i Stockholmsregionen.

Den som vill får anmäla sig och ta med egna semlor. I år tävlade 25 caféer och bagerier och i blindtestet slutade Vallentuna Stenugnsbageri på en sjundeplats.

– Såklart hade vi hoppats att hamna högre, men det är en fråga om tycke och smak och att vi kvalar in på topp tio är vi nöjda med, säger Olof Jönsson.
På ICA Brottbyhallen berättar Tobias att butiken kommer att göra vanliga semlor och vaniljsemlor och sedan köper de in några specialvarianter från Bake my day, till exempel gluten- och laktosfria semlor.

Coop Vallentuna kommer att ha alla sorter och de finns redan nu.

– Vi har semlor med vanilj, mandel, blandsemla, glutenfria och veganska semlor, berättar Nathalie.

På Ica Kvantum i Vallentuna centrum är utbudet likartat med både vanliga med mandelmassa, vaniljsemlor med vaniljkräm och även lyxsemlor, med både mandelmassa och vaniljkräm.

– Vi kommer också att ha veganska och laktosfria och glutenfria semlor, berättar Nora som är bageriansvarig.

Anneli Leijel
anneli@vallentunanya.se