REPORTAGE 2022-09-01 KL. 11:00

Långväga gäster väntas till marknad

Av Daniel Bergholm

Långväga gäster väntas till marknad
VIKTIGT. Detaljerna är avgörande i en järnvägsmodell och Per Everth Staff har i 20 års tid varit intresserad av att fortsätta utveckla sin hobby. Foto: Daniel Bergholm

Lördagen den 3 september är det dags för den tredje upplagan av modelljärnvägsmarknaden i Kårsta-Ekskogens Bygdegårds lokal.

Per-Everth Staff är grundare till initiativet som startades 2019. I år slås det rekord i antalet utställare men de siktar också på att slå rekord i antalet besökare.

– Förra året var det 150 betalande gäster, men skillnaden i år är att roslagsbanan går igen vilket vi tror kommer ge en positiv effekt, säger han.

Både inne och ute
Under en heldag, mellan klockan 10-16, kommer 16 utställare i år att ställa ut sina modeller för beskådning. Skillnaden mot övriga modelljärnvägsmarknader är att i Kårsta sker den både inomhus och utomhus.

– Visionen är att det ska vara en gång per år och bli en tradition som återkommer. Det här är våran helg. Alla andra marknader är inomhus i idrottshallar eller liknande, men vi kör hälften ute hälften inne vilket har varit uppskattat, säger han.

Handlare från Värmland
Enligt Per-Everth Staff kommer handlarna från många delar av Sverige för att ställa ut sina modeller.

– De som åker längst kommer från Värmland och det är många av de som ställer ut som varit med från starten 2019. Vissa är så bra att det liknar konstverk, säger han.


REKORDJAKT. I år blir det tredje gången på fyra år som järnvägsmodellsmarknaden blir av i Kårsta-Ekskogens Bygdegård och grundaren Per Everth-Staff ser fram emot att slå två nya rekord. Foto: Daniel Bergholm


Anledningen till att han drog igång evenemanget i Kårsta var att han och hans fru kände att det saknades en ordentlig marknad i Stockholmsområdet efter sommaren.

– Då beslutade jag och min fru att vi måste ordna en egen marknad. Men vi kunde inte ordna en helt själva och då har vi fått hjälp av Bygdegården i Kårsta-Ekskogen som ställer upp med lokal och personal och gör att allt går runt, säger Per-Everth Staff.

Själv kommer Per-Everth inte ställa ut något modeller av lok och vagnar, men han kommer ta med sig en mängd olika tillbehör (lastbilar, vägskyltar osv) som kommer finnas till försäljning. Hobbyintresset går långt tillbaka och han har varit runt i stora delar av Sverige och även utomlands i främst Tyskland för att ta del av utbudet och det viktigaste – det sociala.

– Att träffa folk och få träffa likasinnade inom hobbyn ger otroligt mycket. Sedan när vi är ute så skapar det ett större intresse kring vår onlinebutik. Jag brukar säga att: “syns man så finns man”.

Hur går det att locka folk som inte är involverade i modelljärnvägshobbyn?

– Det är ändå många som är nyfikna när det sker något nytt vilket är kul. Får man se allt uppbyggt som på en marknad, så är det lättare att främja hobbyn för framtida intresse. Många får en “aha upplevelse” och att det finns sådant utbud med alla detaljer, brukar många bli överraskade av.

Daniel Bergholm
daniel@vallentunanya.se