REPORTAGE 2022-12-15 KL. 11:22

Loppis lockade många till Mega

Av Uffe Lindeborg

Loppis lockade många till Mega
PRISAD TOMTE. Elsie Blomqvist sålde mysiga tomtar till loppisbesökarna. Foto: Roffe Andersson

I lördags bjöd fritidsgården Mega in till loppmarknad – och för första gången var det en gemensam loppis, med både unga och äldre från träffpunkterna i Vallentuna som tillsammans sålde prylar och hantverk.

– Vi hade runt 90 besökare och vi är så glada och nöjda. Det kom någon ungdom, men mest äldre och barnfamiljer, säger Sara Karlsson, på Ung fritid som jobbar med ungdomarna på Mega.

Även Jessica Modin, på Aktiv fritid, som jobbar med seniorerna på träffpunkterna i Vallentuna, var nöjd med arrangemanget.

– Vi som jobbar med både ungdomar och äldre ser ju hur mycket de har gemensamt. Att få till ett samarbete mellan unga och äldre, skapa en relation, så att när de möts på byn kan heja på varandra är vårt mål. Drömscenariot vore ju att ungdomarna tittar in på Träffpunkten, säger Jessica Modin.


KOLLEGOR. Sara Karlsson, Ung fritid, jobbar på Mega och Jessica Modin, Aktiv fritid, jobbar med träffpunkterna i kommunen. Foto: Roffe Andersson


Bidrag till Ukraina
I cafét på Mega stod Felicia Mikkelinen, 13 år och Millie Lövgren, 16 år. Två av tjejerna som brukar hänga på Mega. När de tillsammans med Sara Karlsson spånade idéer om vad de ville göra och Sara föreslog en gemensam loppis med seniorer, var de genast på. Sedan dess har de planerat och ordnat, bland annat fixat mackor och bakat.

– Många äldre ser på oss unga som stökiga och jobbiga, så vi tyckte det var en bra idé att ordna det här så att de ser att många ungdomar är lugna och trevliga, sa Millie Lövgren.

– Vi hoppas på att det kommer familjer och yngre också. Många unga sover nog nu och kommer kanske senare, sa Felicia Mikkelinen, då Vallentuna Nya tittade in och klockan var strax efter 11.

Loppisen höll på från klockan 11 till 15. De äldre som sålde hantverk lockade många till sina bord. Ing-Britt Viberg som bland annat sytt grytlappar av broderier och gamla juldukar, och stickat sockor i olika färger, hade bestämt sig för att skänka allt hon fick in på loppisen till Ukraina. Och de sockor som inte blev sålda skulle hon också skicka dit.


POPPIS. Många flockades kring bordet där Ing-Britt Viberg bland annat sålde grytlappar och sockor där behållningen gick till Ukraina. Foto: Roffe Andersson


– De här grytlapparna har jag gjort av återvunnet material. Det är den tiden nu, precis som när jag växte upp i Norrland på 1940-talet, sa Ing-Britt Viberg.

Elsie Blomqvist var en annan senior som också sålde eget hantverk, bland annat tomtar hon gjort själv.

– Det är 35 år sen jag senast var med på en loppis. Då var det i Skärholmen och alla kastade sig över mina prylar och skulle pruta och köpa, berättade hon.

Anneli Leijel
anneli@vallentunanya.se