REPORTAGE 2023-06-08 KL. 08:15

Loppisfynda till trädgården i sommar

Av Cecilia Sandbring/Gazzine

Loppisfynda till trädgården i sommar
LÖSNING. Oväntade fynd kan utgöra en kruka eller förvaringslösning. Foto: Unsplash

Stor trädgård eller liten balkong? Oavsett vilket, talar vi om sommarens kanske allra viktigaste rum. Många trädgårdsfynd går att göra på sommarens loppisar och auktioner. Men vad ska man egentligen leta efter?

Det är under sommarmånaderna du hittar de unika tillfällena, allt från riktiga ”bonna-auktioner” till idrottsföreningens årliga loppis. Det dyker dessutom upp privata sommarloppisar i var och varannan vägkrok, och många av de vanliga antik- och second hand-affärerna är naturligtvis också öppna. Vilka är då de bästa sakerna att spana efter till trädgården? Jag vill särskilt tipsa om möbler, krukor och spaljéer.

För den med tjock plånbok dyker det upp en hel del gamla fina trädgårdsmöbler så väl på sommarauktionerna som på de stora loppisarna. Men ska du göra fynd när det gäller trä- och gjutjärnsmöbler gäller det att sikta på renoveringsobjekten. Plastmöbler går däremot fortfarande att hitta till vrakpriser, och visst, de är inte världens snyggaste, men de är bekväma och oftast stapelbara. Spraymåla dem i någon kul färg så blir de perfekta att plocka fram till de större trädgårdsfesterna och kombinera med loppisfyndade dukar i matchande färger. Ska man möblera en balkong eller uteplats under tak kan det också vara värt att tänka utanför boxen och kika efter bord, stolar och hyllor som egentligen är för inomhusbruk. Med ett par lager båtlack kan de klara många år ute så länge det inte regnar för mycket direkt på dem.

Spaljéer och pallkragar
Krukor är också något det alltid finns gott om i loppisutbudet. Problemet är att de oftast är alldeles för små. Ute behövs rejäla krukor så att du slipper vattna ihjäl dig. Hittar du en stor kruka till ett hyfsat pris, slå till, oavsett hur den ser ut. Även här kan lite färg göra underverk. Plötsligt matchar alla dina krukor, oavsett modell. Trendigt just nu är svarta krukor som är riktigt snygga mot sommargrönskan. Se bara till att använda väderbeständig färg som fäster.


OMFIXAD. Krukor är lätt att fynda på loppis och är lätta att måla om även om slutresultatet kanske inte blir så här fantastiskt. Foto: Unsplash


Sist men inte minst: spaljéer. Inget skapar bättre rumskänsla än att få lite höjd i rabatterna eller att få upp växter på väggen – oavsett om du har villa eller balkong. Armeringsjärn och armeringsnät är enkelt, snyggt och billigt, men en av mina favoritsaker att spana efter är gamla gjutjärnsgrindar. De blir supersnygga iklädda rosor, klematis, murgröna eller vildvin. Här gör sprayfärg underverk om du inte föredrar shabby chic-looken. Ska du ha grinden fristående kan det också vara bra att be någon svetsa på ett par ”ben” att köra ner i marken för stadga.


KÄNSLA. Inget skapar bättre rumskänsla än spaljéer för att få lite höjd i rabatterna eller att få upp växter på väggen. Lite sprayfärg gör underverk för att piffa upp en tidigare använd spaljé. Foto: Unsplash


Och när du nu är igång är det bara att spana vidare efter begagnade pallkragar, trädgårdsverktyg (en gammal hötjuga blir ett perfekt växtstöd), fågelbad, lyktor att hänga i träden, trasmattor som kan bli sittdynor och korgar att plocka äpplen i – bara fantasin sätter gränser. Happy hunting!

Cecilia Sandbring/Gazzine