REPORTAGE 2022-05-05 KL. 10:00

Lyckad premiär för Seniordagen

Av Daniel Bergholm

Lyckad premiär för Seniordagen
Kommunstyrelsens ordförande, Parisa Liljestrand (M), klippte bandet och invigde Seniordagen 2022. Foto: Roffe Andersson

Torsdagen den 28 april gick seniordagen till slut av stapeln för första gången. Kulturhuset i Vallentuna var piffat från topp till tå.

Ett 50-tal seniorer var på plats från tidigt på förmiddagen för att ta del av utbudet som fanns. Allt ifrån utställningar, mässdelar, föreläsningar och diverse aktiviteter.

Vad tycker ni om att det nu finns en Seniordag?

Kerstin Heed, 79:
– Det är viktigt. Jag har bott här till och från hela livet och det här är just nu det bästa som har hänt. Det har pratats om i flera år att de skulle göras något, sen kom pandemin och förstörde alltihopa, så man har ju längtat.


Henrik Murray. Foto: Roffe Andersson


Henrik Murray, 81:
– Det är fantastiskt bra, och är precis det som behövs.


Inge & Pia Steorn. Foto: Roffe Andersson


Pia, 73, och Inge Steorn, 75:
– Vi såg hos optikern en lapp att det skulle bli av. Vi visste inte vad det var men tänkte att vi kan åka hit och titta. Vi är ju seniorer.
Är det något som du tycker att det finns ett stort behov av i kommunen?

Kerstin:
– Det är viktigt att man har sådana här aktiviteter, det behövs att man kommer ut och träffar folk. Jag är ensam hemma och många andra är det också. Träffpunkten brukar jag vara på oftast, men seniordagen behövs också.

Henrik:
– Ja men det tycker jag. Det är bra att föreningar och företag är ute och informerar oss om vad som finns. Jag är ganska nyinflyttad, från 2015, och det känns bra att få reda på vad som händer framöver, då jag gillar att gå på mycket aktiviteter.

Pia och Inge:
– Vi är ganska nyinflyttade från Södertälje, så vi vet inte riktigt än. Vi bor uppe vid Rosengården och där finns det en del aktiviteter redan nu som dragit i gång efter corona, bland annat styrketräning, men det är alltid bra att det händer grejer.

Vad hoppas du få ut av dagen?
Kerstin:

– Mycket information. Men även lite smakprover och lite kostråd. Sen hoppas jag att man kan fixa bättre möjligheter att gå promenader, att de kan låna ut rullatorer eller något. Men nu är det så mycket intryck att man får slå sig ned i efterhand och tänka igenom allt. Men man får bra svar, även om det inte alltid är som jag vill.

Henrik:
– Lite av allt, jag är en allätare. Det viktigaste för mig är att komma ut och träffa människor. Nu tänkte jag gå och prata lite med brandmännen, sen får vi se vad som händer.

Pia och Inge:
– Jag är intresserad av den hörselkontroll som de har här, för att testa och se, sen vill vi bekanta oss med kommunen, säger Pia.
– Jag är mest intresserad av att se sig omkring, få lite tips och kolla utbudet, säger Inge.

Daniel Bergholm
daniel@vallentunanya.se