REPORTAGE 2023-02-09 KL. 08:35

Nu firas Lill-lördag på Mathiasgården

Av Anneli Leijel

Nu firas Lill-lördag på Mathiasgården
VÄLKOMNANDE. Birgitta Karlsson och diakonen Jonas Bodin hälsade gästerna välkomna. Foto: Roffe Andersson

Det finns få forum för äldre personer med funktionsvariationer att mötas på sin fritid.

Det vill Birgitta Karlsson, tidigare KD-politiker i Kulturnämnden och funktionshinderrådet, nu ändra på. Därför har hon dragit i gång ”Lill-lördag”. En träff för äldre med funktionsvariationer.

– De äldre personer som bor på gruppboenden och är på dagcenter tillhör de dolda grupperna. De bor själva, arbetar på dagcenter, men de kommer sällan ut på kultur- och fritidsaktiviteter, säger Birgitta Karlsson.

När hon nu efter årsskiftet lämnat sina politiska uppdrag, förutom kyrkorådet där hon sitter som ledamot för Posk, partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan, har hon tagit initiativ till ”Lill-lördag”, en dagträff för personer med funktionsvariationer på Mathiasgården, Vallentuna kyrkas församlingsgård.

Uppskattad musik
Onsdagen den 1 februari var det dags för den första träffen. Birgitta Karlsson och Jonas Bodin, diakon i Vallentuna församling, hälsade alla välkomna. Sedan bjöds det på fika och musik med gruppen Roslagsrockarna som spelade Elvis. Den glada musiken smittade av sig på åhörarna och flera tog sig en spontan svängom på Mathiasgårdens golv.

–Den första onsdagen i mars bjuder vi in till Lill-lördag igen och hoppas att ännu fler vill komma. Rockarna har lovat att återkomma också, berättar Birgitta Karlsson.
Hennes förhoppning är att ”Lill-lördag” blir av även de två första onsdagarna i april och maj och sedan fortsätter med fyra träffar i höst.

– Jag har tagit initiativ till det här, men hoppas nu få några yngre från kommunen som kan hålla i det tillsammans med Vallentuna församling, säger Birgitta Karlsson.

Glömd grupp
Träffarna är ett samarbete mellan fritidsförvaltningen, kulturförvaltningen och Vallentuna församling. Allt som allt var det 42 personer som kom till den första träffen inklusive ledsagare och volontärer. Redan för tio år sedan var Birgitta Karlsson involverad i ett liknande arrangemang på Mathiasgården.

– Då var det Önsketimmen med musikern Claes Swanberg, berättar Birgitta och fortsätter:
– Det är så viktigt att det finns sociala aktiviteter som riktar sig till just den här gruppen, personer som är medelålders och äldre med funktionsvariationer. Den här glömda gruppen är också församlingsbor och Vallentunabor. Jag vill också gärna blanda människor, att den här gruppen, vårdare och assistenter får tillfälle att träffas tillsammans med andra som tycker det är helt okej att komma samtidigt som dem.

Anneli Leijel
anneli@vallentunanya.se