REPORTAGE 2023-10-26 KL. 11:00

Passion, teknik och berättelser bakom varje penseldrag

Av Anneli Leijel

Månadens konstnär på Öppen konstvägg i Vallentuna kulturhus är Charlotte Magnusson.

Passion, teknik och berättelser bakom varje penseldrag
DEBUT. Utställningen på Öppen konstvägg blir Charlotte Magnussons första som konstnär. Foto: Roffe Andersson

– Att måla är en av mina stora passioner, säger hon.

Hon har alltid tyckt om att måla och gjort det från och till, i olika former och med olika material. Men 2019 tog hon upp målningen ordentligt igen.

– Tidigare hade jag målat i litet format, men då började jag måla större tavlor.

Att boosta jaget

Sedan dess har hon också gått olika kurser för att hitta sin väg i skapandet. Hon tycker om att leka med färger, blanda tekniker och material.

– Jag målar ibland abstrakt, ibland figurativt och jag kan blanda in olika budskap. Den här målningen heter ”Jag”. Texten i målningens bakgrund har jag fått av en kompis, berättar Charlotte Magnusson och visar en målning som föreställer en kvinna som blundar.

Texten peppar betraktaren med meningar som: Jag är vacker, jag är underbar, jag är rättvis osv.

Så här beskriver hon tavlan ”Jag”: ”En tavla som bär budskapet om att boosta jaget. Blunda och känn den fridfulla känslan komma smygande – du duger och är vacker.”

FÄRGGLATT.

Foto: Roffe Andersson

Den kreativa processen

På konstväggen hänger fyra, små inramade tavlor med en bakgrund i grönt och med blommor som glittrar i guld. I flera av tavlorna har hon använt sig av en slags pasta med skimrande pärlor som hon målar på.

– Guld och silver, det är väldigt jag. Här är det som bladguld som man lägger på, säger Charlotte och visar.

Hur tavlorna kommer till varierar. Inspiration och intryck tar hon från allt i sin omgivning.

– Det kan börja med att jag slänger på färg. Sen får tavlan stå och jag funderar, vad ska det vara. En kompis ville ha en tavla med vallmo, så då fick det bli det. Ibland behöver en tavla växa till sig och ibland får jag måla över, om det blir något som stjäl för mycket energi. Själva processen tycker jag är väldigt spännande

Första utställningen

Charlotte målar i akryl, eftersom det torkar fort och hon kan gå vidare snabbt. Från början kommer hon från Viksjö i Järfälla, men bor och jobbar numera i Vallentuna kommun.

– Det var kärleken som tog mig hit, säger Charlotte med ett leende.

Utställningen på Öppen konstvägg är hennes första. Det var hennes kompisar som låg på och tyckte att hon borde visa sina alster.

– Det tog ett tag innan jag visste vad jag ville visa. Jag mätte ut hemma vad som skulle passa. Det blev en bred blandning av olika tekniker.

Charlotte Magnussons tavlor visas mellan 18 oktober och 18 november.