REPORTAGE 2022-09-22 KL. 13:30

Smakfullt höstkäk hemma hos Heribertssons

Av Joakim Lindeborg

Smakfullt höstkäk hemma hos Heribertssons
GOD STUND. Middagen är viktig, det är ett bra tillfälle att hinna prata om dagen som varit. Foto: Roffe Andersson

Den hyllade skolkocken välkomnar oss med öppna armar till sitt hem i Ormsta. Man möts direkt av en god doft och av fyra stora välkomnande leenden, låt oss kliva in hos familjen Heribertsson/Sjögren.

Robert bor tillsammans med sina två döttrar och sambon Camilla. Efter en skarp vänstersväng i hallen är vi direkt inne i husets mittpunkt - köket. Robert tar plats och börjar rodda ihop en pasta bolognese som blir dagens middag.

Robert kanske är mest känd som kock på Lovisedalsskolan här i Vallentuna där han framförallt uppmärksammats för sina imponerande insamlingar till Världens Barn som sker en gång om året. Snart är det dags igen.

Berätta lite om ditt engagemang för Världens Barn
– Det här är sjätte året vi kör det här evenemanget, och i år blir det likt de två senaste åren - hamburgare. Det kommer att finnas två olika varianter plus ett vegetariskt alternativ.

Det går av stapeln den första oktober klockan 11-14 utanför Lovisedalsskolan precis som tidigare år.

Hur är logistiken?
– En mardröm, säger Robert med ett skratt och fortsätter. Nej men det är verkligen helt galet, förra året fick vi ut 1100 hamburgare under tre timmar, det krävs verkligen en ordentlig planering och bra folk på plats för att kunna genomföra detta.


VÄRME. Ett generöst träbord, en glad familj och puttrande höstgrytor bäddar för trevliga familjemiddagar. Foto: Roffe Andersson


För att ytterligare förtydliga det Robert berättar märker vi när vi räknar ner det på minuter att de har lyckats servera sex hamburgare i minuten under förra året, och nu är han fast besluten att slå detta till i år.

– Vi bara måste över den där jäkla 100 000kr gränsen, det vore så himla roligt. Även om vi alltid har ett mål att åtminstone nå 50 000kr så vore det kul att få spränga ”hundringen”.
Förutom att han själv står vid grillen och jobbar så fort han bara mäktar med så poängterar också Robert att det är många som är med och gör den här dagen möjlig.

– Det är både elever och lärare från skolan som är med och hjälper till, men även släkt och vänner som inte har med skolan att göra som kommer för att hjälpa till att laga maten och servera.

När man pratat med Robert en stund inser man att det finns en stor bredd i kunskapen om mat och de många olika aspekterna som en varierad kost innebär. Det han återkommer till många gånger är att ta tillvara på allt. Det man själv odlar, hela djur, att helt enkelt minska svinnet.

– Jag tror och hoppas att vi kommer att bli bättre på ”nose to tail” att helt enkelt ta hand om hela djuret, inte bara köpa filéer i butiken. Det går att göra oändligt mycket olika saker med till exempel en kyckling om du bara lär dig grunderna.

Egengjord fond och buljong är något Heribertsson alltid har i frysen för att snabbt kunna sätta grunden för sin matlagning.

– Det tar varken särskilt mycket tid eller plats eller är särskilt dyrt att fixa sin egen buljong, och den går utmärkt att frysa.

Camilla nickar instämmande och svarar också på den klassiska frågan om Robert tar med sig jobbet hem och lagar mat även hemma.

– Jag smiter iväg till mamma ibland så att jag får äta fiskbullar, jag har knappt lagat mat här hemma på 10 år, säger Camilla med ett skratt.

När vi ber Robert att välja endast en sak av kommande frågor kommer ett nervöst leende, men häng på och se vad han svarar:

Om du bara får välja en?
Bra köksredskap eller bra råvaror?
– Bra råvaror.

Pizza bianco eller pizza med tomatsås?
– Pizza med tomatsås.

Vår, sommar, vinter eller höst?
– Vår.

Gott & Blandat eller Bridgeblandning?
– Bridge.

Ketchup eller senap?
– Senap.

Hamburgare, korv med bröd eller tunnbrödsrulle?
– Hamburgare

Vad är det viktigaste redskapet i köket?
– En vass kniv.


FAVORIT. Just nu är starka såser något som Robert fastnat för. Foto: Roffe Andersson


5 snabba:
Vad har du alltid i kylskåpet?
– Stark, smakrik sås.

Vad skulle du aldrig laga?
– Färdiga fiskbullar.

Vad är underskattat svårt att tillaga?
– Kycklingbröst, det blir lätt torrt.

Vad skulle du vilja se mer av i de svenska köken?
– Vildsvin!

Vad tror du är nästa stora mattrend?
– Nose to tail.

Kommentarer till svaren
Bra råvaror kommer högt upp på önskelistan, samtidigt som Robert på cirka 0.5 sekunder svarade pizza med tomatsås. Lite mer betänketid behövdes för att sätta sin favoritårstid, men primörerna vann till slut. Bridge var överlägsen, senap likaså.

Kan han verkligen svara något annat än hamburgare här? Och en vass kniv gör jobbet säkrare i köket.
Stark sås får plus, fiskbullar minus, även kycklingbröst som är lite svårt.

Vildsvin, och att ta ansvar för hela djuret blir slutklämmen!

Jocke Lindeborg
jocke@vallentunanya.se

Foto: Roffe Andersson