REPORTAGE 2024-01-25 KL. 11:10

Sofia och Anna samlar in pengar via "morsor på glid"

Av Daniel Bergholm

Vasaloppet 2024: Nu ska de ta revansch från förra året och samla in pengar till Viggo Foundation.

Sofia och Anna samlar in pengar via
MÅLBILD. Förra året lyckades Sofia och Anna samla in 60 000 kronor till förmån för Viggofonden. I år siktar det på att toppa den noteringen och ta sig hela vägen från Sälen till Mora. Foto: Privat

Vallentunabon Sofia Liljebäck och hennes kompis Anna Eriksson ger sig snart ut på Vasaloppets nio mil långa utmaning för andra året i rad, med målet att samla in pengar för Viggo Foundation.

Efter några skidmässiga svårigheter förra året, siktar de inte bara på att ta sig till Mora utan också att överträffa förra årets insamling på 60 000 kronor.

Den 25 februari kommer kompisarna Sofia Liljebäck och Anna Eriksson, som går under namnet ”morsor på glid”, ge sig ut på nio mils skidåkning från Sälen till Mora. Syftet är att samla in så mycket pengar som möjligt för Viggo Foundation, en organisation som startades av komikern Måns Möller med målet att stötta barn och unga med NPF-diagnoser.

Motiverade nybörjare

Anna har själv ett barn med autism och sitter idag i styrelsen för Viggo IF, som ordnar aktiviteter för barnen. Anna var också den som övertalade Sofia att de tillsammans skulle ge sig in i en gren som ingen av dem utövat sedan lågstadietiden, skidåkning.

– Anna hade sett filmen ”Ur spår” förra året och blev så inspirerad att hon ringde mig och sa: ”jag har en idé och du får inte säga nej. Vi ska åka vasaloppet!”, säger Sofia.

Trots att Sofia är tydlig med att längdskidor verkligen inte är hennes grej, så kunde hon inte säga nej.

Därefter startade intensiva veckor för att göra sig redo för den minst sagt krävande skidåkningen.

– Det blev ganska intensivt. Vi åkte bland annat upp för en träningshelg med Måns Möller, som åkt tio Vasalopp på tio dagar. Där fick vi hjälp med tekniken och taktiken för hur man ska tänka under loppets gång, säger Anna.

Revanschsugna

Förra året åkte de på själva Vasaloppsdagen, första söndagen i mars. Även om bara upplevelsen i sig var häftig, uppstod motgångar som gjorde att de kom de 6,2 milen till Oxberg, sedan drogs repet. Samtidigt blev insamlingen en succé då de samlade in 60 000 kronor.

– Att vi fick in så mycket kändes otroligt bra. Men med skidåkningen hade vi lite otur (även om man inte bara kan skylla på det för vi är ju dåliga också). I starten var det en olycka som gjorde att det blev tvärstopp i den första branta uppförsbacken. Den tiden kunde vi inte hämta igen på skidor, säger Sofia och Anna fyller i.

– Repet var väl vår största rädsla, utöver nedförsbackarna som vi båda är livrädda för. När också den första uppförsbacken tog två timmar blev det för svårt. Men det ger oss en stark revanschlusta inför i år.

TRÄNING. Inför Sofia och Annas Vasaloppspremiär förra året fick man hjälp med teknik och taktik av komikern Måns Möller. Det hoppas de få i år igen. Foto: Privat

Målet: Ta sig till Mora

När det snart är dags igen är målbilden tydlig. I år siktar de inte bara på att ta sig de nio milen till Mora, utan också att överträffa förra årets insamling.

– Vi vill dra in så mycket som möjligt för att pengarna går till en så bra sak. Det blir en ordentlig drivkraft för en själv. Sedan måste vi komma i mål, det finns inget alternativ!

– Men vi är också ödmjuka med hur långt det är. Att det också räcker med ett skavsår, eller dåligt väder - det kan hända mycket på vägen, säger både Sofia och Anna instämmande.

Öppet spår

För att ge sig själva bättre förutsättningar att lyckas, och för att undvika olyckor samt ”galna” skidåkare i nedförsbackarna, kommer de detta år att skippa själva Vasaloppsdagen. I stället åker de söndagen innan på öppet spår den 25 februari.

– Vi hoppas att det blir vårt framgångsrecept. Även om det är fruktansvärt jobbigt har vi väldigt roligt tillsammans. Sedan har vi sagt det att vi måste gå i mål, annars kommer vi känna behovet av att fortsätta tills vi lyckats - och det är nog varken jag eller Sofia så taggade på, säger Anna och skrattar till.

Om man vill hänga med under utmaningen så kommer den att dokumenteras på bland annat Viggo Foundations eller deras egna Instagramkonto morsor på glid.