REPORTAGE 2020-09-18 KL. 12:12

Svampfantastens bästa skogstips

Av Hege

Svampfantastens bästa skogstips
Mushrooms chanterelle on table. Raw wild mushrooms chanterelles. Composition with wild mushroom.

Kantareller inte med på Claras topplista

Hon är ute i skogen flera gånger i veckan, Clara Åkesson. Allt för att få chansen att hitta svamp. Bästa tipset? Gå ut ofta, på kortare turer.

Vallentunabon Clara Åkesson hängde ofta med sin pappa ut i skogen när han plockade svamp. Men för tio år sedan började hon plocka ofta och mycket.
– Det började med att jag hittade massor med trattkantareller, då blir man biten, säger Clara.
Med hjälp av Facebookgruppen Svamp-Klapp har hon lärt sig mer och mer.
– Den är outstanding, det är två killar som startat den som det är mykolognivå på. Om man läger ut en bild och en fråga är de jättesnabba och tvärduktiga, det går att lita på.


igcaption>Clara Åkesson rensar svamp
Foto: PRIVAT

Ett annat hjälpmedel i skogen är appen Svampguiden.
– Nu när nätet finns tar jag sällan med mig böcker, berättar Clara.
Det är ungefär nu hennes intensiva svampperiod börjar.
– Jag är ute flera gånger i veckan om jag kan. Oftast själv med hunden, för barnen har tröttnat sedan länge, de tycker att det är mysigt någon gång men inte på min nivå. Att plocka svamp är en av de få saker som jag gillar att göra själv.

Just att vara ute ofta är Claras bästa tips för den som vill bli en lyckad svampplockare.
– Många tänker ”den här helgen ska jag plocka svamp”, och så hittar man ingen. Men jag hittar för att jag är ute i närområdet en halvtimme då och då. Mitt tips är att gå ut ofta, och gör ingen jättetur och bli besviken.
Vad gör hon då med all svamp? Det mesta torkas, berättar Clara.
– Alla soppar är superbra att torka, de får bättre och mer smak. En grupp som heter strävsoppar brukar kunna bli slemmiga om man bara steker dem, men skiva dem tunt och torka så blir de jättegoda.

Den som hittar gula kantareller gör däremot bäst i att förvälla och frysa. Men apropå skogens guld – kantareller tar sig inte in på Claras topplista.
– Svart trumpetsvamp är grymt god, blodriska är väldigt trevlig, liksom sandsopp. Det är min topp tre-lista. Vanliga kantareller är jag sämst på att hitta. De är goda men det är inte det jag blir gladast av.
Hos många finns en rädsla för att råka plocka giftig svamp. Clara säger att man ska ha koll på vad man plockar, men tipsar om att det finns svampar som inte har någon giftig svamp att förväxla med.
– Om du tar soppar behöver du inte veta exakt vilken sopp det är du plockar. De som inte är ätliga smakar peck. Om man är osäker kan man ta en tugga och smaka, de är inte giftiga. Förresten, det finns en extremt ovanlig, men giftig sopp, djävulssopp. Men den är som sagt väldigt ovanlig och har röd fot.

Svart trumpetsvamp har inga förväxlingssvampar som är farliga – men det kanske inte är så bra att plocka champinjoner om du inte har koll på förväxlingssvampar, eftersom den kan likna den vita flugsvampen, tipsar Clara.