REPORTAGE 2021-01-15 KL. 09:35

Tröttnade på filmande efter Game of Thrones

Av Hege

Tröttnade på filmande efter Game of Thrones

Rickard Nordstrand var polare med Persbrandt och gjorde stunts i Game of Thrones. Men att filma var för långtråkigt för den före detta hockeyspelaren som dessutom varit världsmästare i thaiboxning.

Som elev i Ormstaskolan var det fart och fläkt som gällde för Rickard Nordstrand.
– Jag hade mycket energi som liten, det behövde hända mycket och jag har alltid tyckt om fart och fläkt och farliga saker, säger Rickard Nordstrand.

Den där energin tog han ut på isen, i lag som Hammarby och AIK medan sista junioråret, som 18-åring, blev i Vallentuna Hockeys A-lag. Därefter spelade han i Ormsta HC:s a-lag och sedan var det thaiboxning som gällde.
– Det var faktiskt hockeyn som hade det som en sommaraktivitet och jag tyckte att det var fantastiskt roligt. Jag bestämde mig där och då för att satsa helhjärtat.
Sagt och gjort, Rickard Nordstrand la av med hockeyn och var amatör inom thaiboxningen i tio år. Därefter fick han betalt för sina matcher.
– Men när jag försvarat VM-titeln en gång kände jag att jag var ganska klar, och gick sista matchen 2013.

Inte så märkvärdigt med kändisar
Under proffskarriären drev Rickard Nordstrand tre restauranger i Vallentuna mellan åren 2003 och 2010.
– Våning ett startade jag och drev upp, det gick superbra, sedan var det en restaurang vid Vallentuna golf och café i Gym och sim.

Men i samband med en separation, och att han fick barn, flyttade Rickard Nordstrand från sin barndoms kommun.
– Det var skönt att klippa navelsträngen. Man kände alla och ville vara trevlig, så att handla mjölk kunde ta en halvtimme för att många ville prata. Men Vallentuna är en bra kommun med mycket idrottsliv så jag gillar kommunen.
I Nacka blev det dags att starta gym för den före detta Vallentunabon. Bland kunderna fanns vännen Mikael Persbrandt, som varit på många thaiboxningsmatcher.
– Vi hade barn i samma ålder så vi kunde träna och barnen kunde leka.

Även paret Carl Philip och Sofia Hellqvist blev kunder, liksom Petter, Markoolio och Anna Brolin.
– Det var väl inte så märkvärdigt med kändisar, alla är ju människor, men det blev ett väldigt fokus på gymmet, det blev hysteri och media var intresserade, säger Rickard Nordstrand.


igcaption>Rickard Nordstrand startade Våning ett i Vallentuna centrum under sin karriär som thaiboxare. ”Kampsport är mycket tänkande, strategi och timing, det går inte bara att gå upp och slå någon på käften, då förlorar man.”
Foto: ROFFE ANDERSSON

Var med i Game of Thrones
En stor gymkedja köpte upp gymmet, och i dag driver han det exklusiva gymmet Linnégatan 7 på Östermalm.

Så småningom skulle gymägandet kompletteras med jobb som stuntman.
– Jag gjorde alla fightingscener för Micke (Mikael Persbrandt, reds anm) i Hamilton. Det var väl spännande och kul men det var väldigt mycket väntan och omtagningar; långa dagar och lite jobb. Jag blev rastlös på slutet.

Ett stuntteam från Frankrike erbjöd Rickard Nordstrand jobb. Men med vårdnaden om en son varannan vecka gick det inte att tillbringa månader utomlands.
– Jag fick däremot möjligheten att vara med i Game of Thrones eftersom det bara var fem veckor utomlands. Det var väl det största man kunde göra på den tiden. Men det var samma sak, 13-14 timmars jobb sex dagar i veckan. Det var kul att se sig själv på duken men det är ett jäkla slitjobb, det ska man ha klart för sig.

Men fick du inte betalt för alla timmar oavsett om du blev filmad eller inte?
– Absolut, och det var ganska bra betalt, men om man har mycket energi spelar det ingen roll. Jag pratade med Emilia (Clarke, en av seriens stora skådespelare, reds anm) som inte varit hemma på 2,5 år. Hennes föräldrar hade fått åka till inspelningsplatsen och fira jul med henne i husvagnen.

Gör du inga filmer längre?
– Nej, det var inte kul, faktiskt. I stället satsar jag på mitt gym och umgås med familjen.

Får du utlopp för din energi?
– Nu får jag faktiskt inte det, det är väl det som saknas. Men man blir väl äldre och fokuserar på andra saker. Jag får spela bandy och hockey med barnen, och springa, för att ta hand om överskottsenergin.