REPORTAGE 2021-12-02 KL. 09:37

Våga shoppa vintage till jul

Av Hege

Våga shoppa vintage till jul

BEGAGNAD JULKLAPP. Det har blivit mer okej att ge bort och få begagnade julklappar.
Foto/Arkiv: ROFFE ANDERSSON

Det finns ett helt gäng miljömedvetna människor där ute som blir gladare av en julklapp med patina än av nya, plastiga prylar. Och de som är skeptiska behöver kanske en ögonöppnare? Här listar vi ställen där det går att fynda second hand i Vallentuna.

Antikladan med massor av julklappar
Vad? Antika dalahästar, guldmålade toalettbord, antika leksaker, skinnpaj med historia… Det mesta finns i antikladan. Porslin och sådant som kan tilltala den som säger nej till second hand, men ja till antikt, men å andra sidan sådant som en antikälskare kan tycka är vedervärdigt medan en samlare älskar, som flipperspel.
Glöm inte tweedkläder – äkta vintage.
Var? Angarns Veda 7.
När? Öppet lördag och söndag kl 11-16, plus onsdag kl 16-18.
Läsa mer? Antikladangillinge.se

Böcker, skivor, porslin och kläder
Vad? Lindras second hand-butik har en massa prylar – porslin, glas, superbilliga böcker och en och annan gammal raritet. Det finns även möbler för den som vill ge en lite större julklapp. På sin Facebook-sida har butiken annonserat ut vaser och ljuslyktor från bland andra Villeroy & Boch och Orrefors.
När? Måndag till fredag kl 10-18, lördag kl 11-15.
Var? Svedjevägen 2.
Läsa mer: http://lindra.se/butikerna/, eller sök på butikens sida på Facebook.

Frösunda öppnar sin loppis
Vad? När julmarknaden har öppet slår Frösunda även upp portarna till sin loppis. Här erbjuds ”skönlitteratur”, leksaker och porslin. Plus gamla fynd som gammeldags redskap och lådor, liksom en del elektriska prylar. Vem vill inte ge bort en bakmaskin i julklapp?
När? 11 december kl 12-15.
Var? Frösunda stationshus i Frösunda.
Läsa mer? www.hembygd.se/frosunda.
Kläder, prylar och gåvor
Vad? Röda korset driver second hand-butiken Kupan i Vallentuna. Frivilliga medarbetare jobbar i butiken, som säljer kläder, saker och husgeråd som skänkts. Vinsten går till Röda korsets verksamhet.
När? Torsdag kl 11-18 och lördag kl 11-15.
Var? Tellusvägen 7.
Läsa mer: Sök på Röda korset Vallentuna.

Hege Hellström
hege@vallentunanya.se