REPORTAGE 2022-12-01 KL. 08:10

Vägen till smart och hållbart mode

Av Åsa Lekberg Steinsvik/Gazzine

Vägen till smart och hållbart mode
KLÄDKOLL. Vi svenskar handlar väldigt många nya kläder. Foto: Scandinav Bildbyrå

Vi handlar allt mer kläder. Det är inte hållbart. Men måste man lägga sitt modeintresse på hyllan för miljöns skull? Här ger slow fashion-stjärnan Johanna Leymann sina bästa råd för en mer klimatsmart garderob.

I Sverige köper vi i genomsnitt 15 kilo nya kläder och hemtextilier per person och år. Samtidigt slänger vi varje år 7,5 kilo textil per person i soporna. Då 80 procent av klädernas klimatpåverkan sker under produktionsfasen är det ett ohyggligt slöseri med planetens resurser. Därför måste vi börja ta ansvar för hur vi konsumerar, säger Johanna Leymann, opinionsbildare inom hållbart mode.

– I Sverige handlar vi otroligt mycket nya kläder – och det måste minska radikalt. Ett klokt riktmärke är den forskningsrapport från Leeds universitet som menar att vi bara kan köpa max 3 nyproducerade plagg per person och år om vi ska kunna nå klimatmålen, säger Johanna Leymann. Hon menar att när vi köper kläder måste vi vara beredda på att använda dem länge, ofta och mycket.

– Det bästa du kan göra är att bara ha kläder som du verkligen tycker om och använder. Nyproducerade plagg tycker jag faktiskt att du ska använda tills de är helt utslitna. Är du inte beredd på det, är second hand, hyra eller byta bra lösningar. Tänk alltid att det mest hållbara plagget är det som inte tillverkas. Det näst bästa är plagg som används. Att lämna in sina nyinköpta kläder till second hand, är inte en bra lösning, säger Johanna Leymann.

– Det är naturligtvis bättre att lämna kläderna till Myrorna än att knöla ner dem i soporna. Men att köpa nytt och tänka att ”någon annan” ska ta över efter en månad är inte hållbart. Vi lämnar i snitt in 3,8 kilo per person och år till second hand men köper bara 0,8 kilo begagnat. Det bästa är att köpa dina kläder second hand från början.

Finns det hållbara material som är helt ok att köpa?

– Det går inte att säga att ett material alltid är bättre än något annat. Material är så väldigt komplext och det är massvis med faktorer som avgör dess exakta klimat- och miljöpåverkan. Det mest hållbara materialet är det som används. Det vill säga - det viktigaste du kan göra är att använda grejerna.

Lever du som du lär?
– Underkläder och strumpor använder jag tills de bokstavligen faller i bitar innan jag köper nya. Förra året köpte jag ett par nya jeans som jag använder fyra dagar i veckan. Jag köper second hand, och nya plagg handlar jag från företag som jobbar seriöst med hållbarhet.

Åsa Lekberg Steinsvik/Gazzine