SPORT 2022-08-12 KL. 10:30

Andra raka SM-guldet för Moa Granat

Av Jonny Andersson

Andra raka SM-guldet för Moa Granat
TOPPLOPP. Moa Granat knep SM-guldet och satte nytt personligt rekord på 400 meter häcklöpning. Foto: Emma Wallskog/Bildbyrån

Silver, silver, guld och guld är Moa Granats medaljskörd i fyra senaste årens senior-SM i friidrott. Och i måndags, dagen efter senaste succén, blev Vallentuna FK:s 400 meter häck-talang 18 år.

Moa Granat hade ett drömmål i år – junior-VM i Colombia. Resan till Sydamerika föll bort på grund av att hon avstod coronavaccin och att det krävdes för att få tävla i Colombia.

– Jättetråkigt så klart, jag hade väldigt gärna varit med på JVM. Jag kan inte ångra att jag inte vaccinerat mig, det var ett beslut vi fattade och är som det är.

Nu blev det SM i Norrköping i stället och hennes insats i viss mån en kompensation.
Redan innan hon gick ner i startblocken syntes laddningen, hennes vilja att prestera. Bland annat smiskade Moa i gång kroppen med slag överallt.

– Haha. Jo, jag var taggad på att springa fort och ville väcka kroppen. Jag vann 2021 och ville försvara min titel, säger hon.

Tidigt ryck
Efter 100 meters löpning var det mer eller mindre klart. Ingen av de tilltänkta utmanarna startade som Moa och när hon drygade ut ledningen genom andra kurvan var det tal om utklassning. Segermarginalen blev över en och en halv sekund.


GULDFIRANDE. Moa fick både guld och blommor efter sitt topplopp i Norrköping. Foto: Emma Wallskog/Bildbyrån


Tiden 56.77 var nytt personligt rekord, trots knepiga vindförhållanden. Moa menar dock att vinden på Norrköpings friidrottsarena var värre i försöksloppet.

– Om jag är nöjd med tiden. Självklart, det var ”pers”.

Vad är roligast, att vinna SM eller fylla 18?
– Oj, det var svårt. Jo, det är roligast att bli vuxen.

Hoppas på EM-start
Med uteblivet junior-VM och SM-guld har en ny möjlighet öppnats för den unga VFK-löparen. 36 kvinnor får starta på 400 meter häck i Europamästerskapen i München (försöken går på onsdag). Rankingpoäng styr vilka som får springa och Moa Granat är 37:a på listan.

Om en enda löpare stryker sig är Granat alltså inne. Sedan avgör i slutändan förbundskaptenen Kajsa Bergqvist om man vill ha Moa Granat i startblocken. Moa vill ”väldigt gärna” med till Bayerns huvudstad.

– När jag insåg att JVM-chansen var borta undrade jag vad som skulle hända med säsongen. Nu gick SM bra och EM skulle vara utvecklande. En bonus.

Amerikanska löparen Sydney McLaughlin sprang på makalösa världsrekordtiden 50.68 under VM i juli. Tvåa var Femke Bol, Nederländerna, men annars är Europaeliten en bit efter världseliten. Kommer Moa med till EM tror hon sig vara kapabel att pressa personliga rekordet en bit.

– Det är svårt att tala om tider, eventuellt kan jag ta mig till semifinal.

Hur länge kan du invänta besked om EM-deltagande?

– Ju tidigare desto bättre, svarar Moa med antydan att hon fysiskt och mentalt ska förbereda sig för ett positivt besked i sista minuten.

Jonny Andersson
jonny@vallentunanya.se