SPORT 2023-09-21 KL. 08:43

Angarnhäst vann Stockholm Cup

Av Jonny Andersson

Angarnhäst vann Stockholm Cup
GLÄDJE. Madeleine Smith var sprudlande glad efter att ha vunnit Stockholm Cup på Espen Hill. Till höger med blomsterkvasten ses Börje Wetterlind, hästens ägare. Foto: Jonny Andersson

Inga drömmar är för stora att drömma. Fråga Madeleine Smith – vinnare av Stockholm Cup tillsammans med stjärnhästen Espen Hill.

Sveriges bästa galopphäst finns i Angarn, Vallentuna.

Chansen att påtala detta missade inte Madeleine Smith efter söndagens storseger på Bro Park och efterföljande intervju med Per Skoglund uppe på vinnarpodiet.

Tjoade ”jihoooo”

Madeleine var så spirituell att hon rev ner skrattorkaner från de många som samlats utanför vinnarcirkeln för att se henne segerintervjuas samtidigt som skötaren Oliver Dale vandrade runt, runt med 7-årige valacken Espen Hill.

Efter ett lopp huvudsakligen i rygg på andrahandsfavoriten Hard One To Please (riden av influgne världstjärnan Lanfranco Dettori), gav ”Malle” Espen Hill fritt spelrum sista 400 meterna och med 200 meter kvar steg ett mäktigt jubel på Bro Park.

Vann med en längd

Då hade Espen Hill kopplat grepp och klockan var 17:14 när Espen och Madeleine skar mållinjen först, en hästlängd före brittiska hästen Outbox.

Att en svenskuppfödd och svensktränad häst vinner ett internationellt storlopp är speciellt. Stockholm Cup är största enskilda klass 3-loppet på Bro Park under en säsong.

Efteråt fick Espen Hill, ”Malle” och Börje Wetterlind, hästens ägare tillika Madeleines sambo, turas om att fotas med segerkransen.

”Det här är så stort för mig. Min största framgång inom galoppsporten”, konstaterade Madeleine Smith upprepat under segerintervjun.

Segerrus

Segern gav 900 000 kronor i prispengar och med triumfen står Madeleine nu på 499 jockeyvinster i karriären.

I tisdags, ett drygt dygn efter storsegern, är det en ännu lätt segerrusig ”Malle” som pausar det dagliga stallarbetet för en kort telefonintervju.

– Jag har nästan inte tagit till mig det här ännu. Jag hoppades och det jag drömt om hände, säger hon.

Efter hemkomst till Angarn och dagliga kvällssysslor som utfodring blev det ett mycket sent firande inne i Stockholm.

– Klockan var nog tio, halv elva. Hästarna går alltid först.

Espen då, fick han förstå att han gjort något mer än vanligt?

– Espen fick lite extra morötter, äpplen och vara i sin favorithage, säger Madeleine Smith.

Jonny Andersson

jonny@vallentunanya.se