SPORT 2024-09-05 KL. 09:16

Fler Vallentunakillar på hemmaplan

Av Jonny Andersson

När Vallentuna HK:s handbollssäsong drar igång i höst har antalet herrspelare med rötterna i klubben ökat avsevärt. Genom samarbetet med Täby HBK är det ambitiösa talanger som kommit hem.

Fler Vallentunakillar på hemmaplan
INSPIRERAD. Efter en seniorsäsong i Schweiz är Felix Glaessgen taggad inför att spela för Vallentuna HK igen. Foto: Tomasz Piwinski

I somras dök det upp ett rykte om att samarbetet havererat mellan handbollsklubbarna i Vallentuna, Åkersberga och Täby. Det fanns viss substans i detta, men det handlar om att Åkersberga HK för tillfället vill stå på egna ben i seriespelssammanhang.

Enligt Erik Sanderhem, ledare i både Täby och Vallentuna, har man fortsatt en bra dialog med ÅHK. Att banden mellan Täby HBK och Vallentuna HK stärkts kan huvudtränaren Per Lundgren och Erik Sanderhem med breda leenden sätta siffror på.

Unga hemvändare

De har 25 spelare som ska fördelas på två lag: Vallentuna i division 3 och Täby Centrum i division 2. Åtta av de 25 är Vallentunafostrade och de är unga, med ambition.

HEMKOMST. Felix Glaessgen är en av flera tonåringar som lämnade moderklubben i tidiga tonår som nu kan bygga på färdigheterna i Vallentunas seniorlag. Foto: Tomasz Piwinski

– Närmare 90 procent i truppen är under 20 år. Det vi fått till är en brygga tillbaka för P16-killar som senaste åren lämnat Vallentuna för att spela juniorhandboll i Täby. Det känns jättespännande, säger Erik Sanderhem.

"Kul och inspirerande"

Felix Glaessgen, målvakt och född -06, är en av spelarna som är tillbaka i sporthallen. Som 10-åring började han i klubben och var då kantspelare. Det tog några år innan han valde att ta plats mellan stolparna och på sin handbollsresa har han, under ett utbytesår i Schweiz, hunnit spela seniorhandboll med en klubb i staden Vevey i sydvästra Schweiz.

– Det är bara fjärde året jag är målvakt och det går bättre och bättre, tycker jag, säger Felix och fortsätter:

– Jag var i Schweiz när klubbarnas samarbete inleddes och är ny i detta. Men jag tycker definitivt att det är kul och inspirerande, vi har bra sammanhållning och gemenskap.

"DRÖMJOBB". Chefstränaren Per Lundgren är helnöjd med den utveckling som sker inom handbollen i norrort. På sikt ser han samtliga inblandade lag lyfta en division. Foto: Tomasz Piwinski

”Bra tryck på juniorsidan”

Några av spelarna går på Stockholms Idrottsgymnasium där Per Lundgren även dagtid är ansvarig för utveckling av unga handbollsspelare och Per kan fylla på med mer intressanta siffror.

– Vi har denna säsong 55 P16-killar. Det är coolt och jag tror att det är sex sju från Vallentuna. Så det finns en bred bas för framtiden.

I vinter spelar Täby HBK i division 1, Täby Centrum i division 2 och Vallentuna HK i division 3. Får Per Lundgren sin vision uppfylld går med tiden samtliga lag upp en nivå och man har då ett lag i allsvenskan, landets näst högsta serie. Vilket kanske innebär att man slipper tappa en talang som Vallentunafostrade målvakten Pontus Ågren. Pontus har lämnat Täby HBK för spel i Boden.

Umegård har lyft

För att ytterligare belysa det som händer i klubbarna, särskilt sett med VHK-ögon, talar Erik Sanderhem exalterat om en annan Vallentunakille. Jonas Umegård spelade förra säsongen i Täby Centrum och Vallentuna. Inför stundande säsong ses 19-årige Umegård som en matchvinnare i division 1-laget.

– Han har utvecklats oerhört, säger Sanderhem om vänsterhänte Umegård.

– Det är vad det handlar om. Vi ska utveckla bra spelare i en bra träningsmiljö, tillägger Per Lundgren och fyller i att ”han inte skulle kunna önska sig ett bättre jobb”.