SPORT 2024-04-04 KL. 11:15

Frösunda vidare via 4–4 i cupderby

Av Jonny Andersson

Tiden har lärt oss att inga fotbollsövergångar i kommunen är tabun. Därför ses i år Martin Larsson i Frösundas blåvita- och inte Brottbys grönvita tröja. Förra veckan möttes lagen i gruppfinal i Upplandscupen.

Frösunda vidare via 4–4 i cupderby
KLUBBYTE. Efter alla år i Brottby SK har Martin Larsson dragit nordväst till Frösunda SK. Foto: Roffe Andersson

Med några timmar till matchstart berättar Martin Larsson, känd som ”Robinson-Martin” efter sin medverkan i expedition Robinson 2022, om första tiden:

– Vi har på försäsongen träningstid innan Brottby och jag har fått en del gliringar. Kallats Judas och så vidare men med glimten i ögat, som jag uppfattat det . Men det får vi väl se.

– Ni kan förresten redan nu skriva att jag dominerade matchen från min högerbacksplats, tillägger han och garvar.

Tappade motivation

Innan Martin Larsson våren 2022 spårlöst lämnade Brottbytruppen var han tveklöst en av lagets tongivande. När han återkom från inspelningen av Robinson var han långt från form och hade tappat viss motivation.

– Nu har jag en försäsong. Innan dess var det två säsonger utan bra träning. Robinsonäventyret tog mer tid och energi än jag räknat med.

HÖGERBACK. Han vill gärna framåt men det kan vara klokt att via egen målvakt se andra lösningar. Foto: Roffe Andersson

Dessuton lämnade Martin förra året sin arbetsplats i Brottby. När tjatet från kompisen David Holmberg, lagkapten i Frösunda SK, eskalerade kände Martin frestelsen.

– En anledning är att Frösunda spelar på naturgräs. Det är på riktigt gräs fotboll ska spelas. Jag är jäkligt taggad. Det blir märkligt att spela mot laget jag alltid spelat för.

Offensiv match

Så kom matchen på Össeby IP, Larssons forna hemmaplan i uppväxtens östra kommundel. Han har förärats tröjnummer 7, därifrån till att bli en Figo, Beckham, Ronaldo eller Mbappé krävs mycket.

Men. Även om han och övriga i backlinjen tvingades inse att Brottby gjorde fyra mål och att det var svängdörrar defensivt, var 4–4 som en seger.

TAGGAD. Martin Larsson tar sig an forne lagkamraten Oliver Smårs. Matchen slutade 4–4 och det tog Larssons Frösunda vidare i Upplandscupen. Foto: Roffe Andersson

Slutresultatet fastställde i 68:e minuten Sandro Mattsson Ferrarello med bonusstraffen (en division skiljer lagen) FSK hade. Frösunda vann därmed gruppen på sju av nio möjliga poäng och är vidare. Finalspelet avgörs i oktober-november med 16 lag.

Brottbys 3–3-mål var ett självmål, dock var det inte Martin Larsson som i stridens hetta glömde i vilken tröja han spelade.

– Haha, det hade ju varit något. En bra, underhållande match med många mål. Brottby spelade fin fotboll som jag inte kände igen från mina år i laget. Det märks att nya tränarna har en annan spelidé, säger Martin Larsson och fortsätter:

Derbykänslor

– Det var en del känslor, så ska det vara när två Vallentunalag med kompisar i olika lag möts. Jag fick ta en del extra smällar och delade ut några.

VIDARE. Sandro Mattsson Ferrarello, Frösundas spelande tränare, såg till att ta laget till höstens finalspel från straffpunkten. Foto: Roffe Andersson

Viss delaktighet hade Martin i Frösundas 3–2-mål. Han fick halvträff på volley efter en hörna och målvaktsreturen förvaltade Sebastian Svensson.

– Både vi och Brottby får en bra säsong, tror jag, tillägger Martin Larsson och berömmer Adrian Lukic som gjorde Frösundas två kvitteringsmål i första halvlek.