SPORT 2023-11-23 KL. 10:30

Ninja World Open: Global elit utmanar hemmahoppet Linnea Stenson

Av Jonny Andersson

Internationella stjärnor och tuffare hinder höjer spänningen i årets prestigefyllda tävling.

Ninja World Open: Global elit utmanar hemmahoppet Linnea Stenson
UTMANAS. Linnea Stenson vann premiären av Ninja World Open. På lördag får hon hårt motstånd av internationella stjärnor. Foto: Roffe Andersson

För andra gången i år arrangerar Sports Club tävlingen Ninja World Open. I startfältet finns betydlig mer internationell elit. Som exempel får försvarande mästaren, hemmatjejen Linnea Stenson, konkurrens av meriterade stjärnor från Danmark, Polen och Spanien.

För tre månader sedan nåddes maxgränsen för antalet startande i ninjatävlingen Ninja World Open. Sedan dess har tävlingsledningen vädjat till startberättigade att stryka sig i tid om de har skador eller sjukdom som förmodligen hindrar dem från att tävla.

Reservkön har nämligen blivit lång, enligt Nils Lefring som även nu ska vara speaker.

– Senaste veckorna har vi dagligen fått samtal från personer som vill vara med. Många står på reservplats, säger han.

Premiärtävlingen avgjordes i mars, även då fanns det internationella ”ninjor”. Nu kommer fler till Europas mest spektakulära hinderbana.

Tuffa utmanare

Linnea Stenson var magiskt bra förra gången och tog sig igenom samtliga 33 hinder i kvalet och 34 hinder i finalen vållade henne heller inga bekymmer. Den är gången ställs Vallentunatjejen mot Ida Mathilde Steensgaard, Danmark. Danskan är regerande världs- och Europamästare i OCR, obstacle course runnig, där hinderpassager blandas med löpning, kånkande på säckar etcetera.

Med i damklassen är även spanjorskan Beatriz Rubio, fyra på EM i Ungern i år och polskan Kasia Jonaczyk som vunnit polska Ninja Warrior och är världsmästare i OCR Sprint. En fjärde med meriter är Kathrine Leveraas, från Norge, som i princip alltid är topp 3 i internationella OCR-mästerskap.

FULLT. Tävlingen är så populär att startfältet var fullt för flera månader sedan och Sportcs Club fått skapa en reservkö. Foto: Roffe Andersson

Tror på Linnea

Nils Lefring tror ändå att det krävs något extra för att besegra Linnea Stenson.

Han har sett henne träningstävla med/mot Jonathan Stiig, herrsegrare senast och numera en i personalstyrkan på Sports Club.

– Klart att Linnea och Jonathan har fördelar av att regelbundet kunna träna i här. Det finns ingen motsvarande hinderbana i Europa, den här är i särklass och oerhört hyllad. Men senaste året har många kommit hit och tränat, lagt in träning här när de av andra orsaker jobbat eller semestrat i Stockholmsområdet. Så kvalitén på de elitaktiva har nog höjts sedan förra gången, säger Nils Lefring.

Fler hinder

Allt har snäppats upp och flera hinder har ändrats för att tvinga atleterna att bli bättre

– Vi har gjort det lite mer utmanande och stramat åt reglerna på flera hinder. Under förmiddagens kval kortar vi dock av några hinder, till finalen blir det svårt på riktigt.

Tävlingen sändes på youtube förra gången, så även nu. Med skillnaden att två kommentatorerna tar det på engelska för utländska tittare.

– Nu vet vi att intresset är stort både i Sverige och internationellt så vi satsar mer på sändningen, säger Nils Lefring.

STÖRRE ELITFÄLT. Danske Leon Kofoed var en av stjärnorna på plats i mars. Nu kommer fler europeiska stjärnor till Sports Club.

Foto: Roffe Andersson