SPORT 2023-11-02 KL. 08:55

Vallentuna föll på målskillnadInget avancemang trots seger

Av Jonny Andersson

Vallentuna vann med 2–1 mot Roslagsbro IF i säsongens sista match, ändå sjöng och segerdansade laget i helsvart under konfettiregn.

Vallentuna föll på målskillnadInget avancemang trots seger
ÖDESDIGER. Utvisningen på Adam Gillberg blev kostsam i VBK:s jakt på division 3-avancemang. Foto: Roffe Andersson

Vallentuna BK förlorade bara tre matcher under tävlingssäsongen 2023. Trots det är laget kvar i division 4.

2–1 i sista kvaldramat var en otillräcklig seger för att ta sig förbi Norrtäljelaget. Ytterligare två mål krävdes och det fanns definitivt möjligheter att skapa panik i gästernas försvarslinje. Nu slutade Roslagsbro och Vallentuna på sex poäng, VBK med +4 i målskillnad och Roslagsbro med +7. Fanna, som vid storvinst kunde snuva Roslagsbro på division 3-platsen, föll med 1–5 mot avsågade Bälinge.

Uteblivna mål

”Jävligt tungt” var ord som förenade de fåtal VBK:are som efteråt orkade prata. Sportchefen Pontus Johansson adderade ”oförtjänt” och tyckte synd om ledarna och spelarna.

– Vi är bättre men gör inte mål, det var likadant mot Fanna, säger Pontus Johansson.

Matchinledningen var inte VBK:s. Från första spark drev Roslagsbro tempot och ett stressat hemmalag fick slå ifrån sig. Vid varje tillfälle gästerna återvann bollen vid inkast, frispark eller vad det nu var, utgjorde de dessutom egen hejaklack. Det var ett pepp man sällan hört och skådat.

– De tog oss inte på sängen eller skrämde oss. Det var väl just bara första tio minuterna, sedan tar vi över, säger Tim Bjurman, VBK:s mittback.

SEGERMÅL. Hampus Worming gjorde båda målen mot Roslagsbro. Här är 2–1-målet på väg.

Foto: Roffe Andersson

Uppförsbacke

Innan VBK tagit taktpinnen kom dock 0–1. Ett skott från vänstra straffområdskrysset styrde via ett försvarsben och bollen gick i båge över Albin Neideman Arnsbjer och i ribban. Bollen ramlade ner någon meter från mållinjen och en RIF-spelare kunde bocka in den i tomt VBK-mål.

Hopp tändes när Emil Karlsson från högerkanten skickade in bollen utmed gräset och först i straffområdet var Hampus Worming. 1–1. Dessförinnan hade Carl Granat haft ett avslut där bollen svedde ribban. Det skulle visa sig att marginalerna inte var på hemmalagets sida.

Talande var avslutet Peiman Pahlevan hade på stopptid i första halvlek. Oj så vackert det kunde blivit, men bollen rammade kröken där ribban och stolpen möts. Någon centimeter hit eller dit och publiken hade sett årets mål på Vallentuna IP.

Kaptenen utvisad

Kval är känslor, nerver och hårda tag. Domaren hade inget annat val än att rycka upp det gula kortet vid fem tillfällen i första halvlek. Det kunde varit ett eller två röda eftersom det förekom en skallningssituation som han lät passera efter samtal med hetsporrarna.

Det som hände två minuter in i andra halvlek fick bara inte ske. I en 50/50-duell om bollen small det elakt och duellanterna blev liggande i gräset.

Rätt eller fel? Domaren hade sin uppfattning, VBK-ledarna och VBK-spelarna en annan.

Domslutet blev att VBK:s lagkapten Adam Gillberg, som varnats i första halvlek, fick sitt andra gula och därmed rött kort.

Med detta växte trots allt hemmalaget. Offensivt blev Worming en teknisk vinthund, Pahlevan ett sårat lejon. Stöd bakifrån fick spjutspetsarna av åtta retade tigrar där VBK-målvakten var extra mittback.

Skapade chanser

Dock gick det inte att blunda för att Roslagsbro hade ett kryss att förvara samt vetskap om att det i Enköping var en skräll på gång. Gästerna var inte överdrivet intresserade av offensiva framstötar mot ett decimerat VBK.

– Vi ger det en chans. Killarna ska ha en stor eloge. Tyvärr räcker det inte, säger assiterande tränaren Stefan Cårebo.

Hampus Worming gjorde segermålet, närmare division 3 kom VBK inte. Från kraftsamlingen sista 20 minuterna minns vi Luca Franzis nick i stolpen och RIF-målvaktens räddning på Carl Granats volleyskott.

– Det är Fannamatchen som förstör. Det är något som spökar, säger Tim Bjurman.

Fannamatchen i andra kvalomgången ägde VBK fullständig och Pelle Hyppel talar om 10–0 i målchanser, trots att Fanna vann med 2–1 via segermål i femte stopptidsminuten.

– Vi förlorar på två egna misstag, säger Pelle Hyppel.

Än värre var det som samtidigt hände i Bälinge. Där fick hemmalaget sin målvakt utvisad i efter fem minuter och ersatte gjorde en kille född 2009. Denne 14-åring släppte in sex mål i första halvlek och ytterligare ett i andra mot Roslagsbro. Och det var målskillnad som avgjorde kvalet.

Att Tim Bjurman talar om spöken är begripligt.

Kval till division 3

Vallentuna BK–Roslagsbro 2–1 (1–1).

0–1 (17) Santtu Suopanki, 1–1 (29) Hampus Worming, 2–1 (78) Hampus Worming.

Fanna–Bälinge 1–5

Sluttabell:

1 Roslagsbro IF 6 poäng, +7.

2 Vallentuna BK 6 poäng, +4.

3 Fanna BK 3 poäng, -4

4 Bälinge IF 3 poäng, -7