SPORT 2023-12-07 KL. 09:25

Vallentuna spelar i allettan efter jul

Av Jonny Andersson

Vallentuna Hockey blev tidigt klart för allettan och fick en extra vecka till förberedelser.

Vallentuna spelar i allettan efter jul
FORMTOPPAD. Ernst Axel Boberg gjorde ett av målen mot Enköping i söndags. Foto: Roffe Andersson

Jussi Salo, sportchef och tränare, är dock angelägen om ett starkt avslut av grundserien.

När Tyresö/Hanviken förra onsdagen 2–1-besegrade Eskilstuna knöts det nävar och pustades bland spelare och ledare i Vallentunas a-trupp.

Med resultatet var VHF, med fyra grundseriematcher kvar, ett av fem lag att nå allettan från hockeyettan östra. Att avancemanget blev klart tidigt innebar en månad till preparering av form och eventuella skavanker.

– Skön känsla. Så klart. Vi behöver inte känna stress och kan fokusera på utveckling i de sista grundseriematcherna. Men vi vill inte sluta femma, vi ska tävla för att ta oss förbi Visby och Nyköping. Vi ska även träna lite hårdare för att komma förberedda, säger Jussi Salo och menar att ett bra avslut av grundserien stärker moralen.

Vältränade

Placeringen har i sak ingen betydelse. Med två matcher kvar (den näst sista, mot Brödernas/Väsby, spelades i onsdags) får Vallentuna svårt att klättra. Missionen Salo och kompanjonen Kevin Törnblom hade var hur som helst topp 5. Den kan duon checka av.

Bra träning, med vetenskap som bas, menar Jussi är grunden till insatsen. Träningsupplägget har varit annorlunda än förr. Han lägger fram två A4-papper.

På det ena är det linjediagram, den andra en rutmönstrad färgpalett. Både berättar detaljerat vad enskilda spelare uträttat. Dock krävs Stålmannens syn för att se annat än en mosaik av gult, rött, blått. Viktigast är att röda rutor minimeras.

Pussel som sportchef

I sin dubbelroll har Jussi Salo ett digert jobb framför sig. Logistiskt. Det ska resas smart till Boden och Piteå, bokas övernattningar, restaurangstopp, beställas matlådor och kanske bokas istid för att under resorna mjuka upp stela kroppar.

I skrivande stund ska noteras att tabellen i hockeyettan norra ser ut att bli en ”önskedröm” för lagen från östra hockeyettan. Kalix och Vännäs missar allettan.

Osvuret är bäst, men det gör kanske även Kiruna IF. Till Hudiksvall, samt Sundsvall och Strömsbro IF (som båda strider med Kiruna) reser man på en dag, så nog hoppas Salo att ”S-klubbarna” håller Kiruna efter sig. I så fall blir det en enda helg i Norrbotten.

– Vi får se. Det är lite jobb att ordna bra bortaresor. Jag har förberett mig lite, det är ett pussel men blir lättare när vi har spelschemat.

”Gärna” Brödernas

Han reste uppåt med Väsby och fick bra och mindre bra erfarenheter med sig. 2017/18 var han också i norra allettan, då med Lindlöven.

Vad han förväntar sig på isen är ”mer fysisk hockey, lite rakare” av lagen från norrserien.

När allettan inleds med två omgångar i mellandagarna, 28 december och 30 december, är det brukligt att reslängden är så kort som möjligt. Vallentuna lär få hålla sig inom Storstockholm och Salo har ingenting emot dubbelmöte mot Brödernas/Väsby.

– Gärna. Det skulle vara kul att börja med sex poäng.

När han ser fördelar i dubbelmöte med Väsby har han till stor del sportchefens syn på saken. Det ska ge extra klirr i kassan. Tränaren Salo ser det som möjlighet till poäng och bedömer att det är minst lika tufft att inleda mot Hanviken eller Nyköping.

– Kommer vi ut från Väsbymatcherna med tre poäng är det jättebra. Tar vi sex poäng är det utmärkt. Vi vet att Väsby är bra, det kan bli noll utan att det är katastrof, säger Jussi Salo.

Jonny Andersson

jonny@vallentunanya.se