50 i publiken kan snart bli 500

50 i publiken kan snart bli 500

STOR SKILLNAD. För Vallentuna Hockey innebär en högre gräns vid evenemang en stor skillnad för verksamheten.
Foto/Arkiv:ROFFE ANDERSSON

Kulturchefen: ”Det är positivt men har inte så stor betydelse för oss”

Folkhälsomyndigheten vill höja gränsen från 50 till 500 personer på evenemang.

Oavsett storlek på lokal ska antalet kunna vara max 500 personer för en sittande publik, med numrerade platser, och minst en meter mellan olika sällskap.

Om de som medverkar, till exempelvis uppträder på en scen eller spelar fotboll, ska räknas in i de 500 personerna är i skrivande stund en öppen fråga. Det är regeringen som fattar beslut om lättade restriktioner och ett beslut väntas inom kort.

Anders Dahlgren är kulturchef på Vallentuna kommun. Han gläds över Folkhälsomyndighetens besked som, om det blir verklighet, innebär att fler kan välkomnas till höstens kulturevenemang.
– Det är positivt men har inte så stor betydelse för oss. Vallentuna teater har 340 platser och där kan vi utöka antalet platser ganska mycket. Det gäller höstens bio-föreställningar och riksteaterns föreställning ”Chefen” i november, säger Anders Dahlgren.


Foto/Arkiv:ROFFE ANDERSSON

Den andra stora lokalen, Kulturrummet, med plats för 160 personer, kommer inte att påverkas av ett nytt besked i och med att det ska vara en meter mellan varje sällskap.
–Oavsett hur många vi kan ta emot så är vår verksamhet i full gång och vi är måna om att alla som kommer känner sig trygga. Vi har handsprit, numrerade platser på teatern och publikvärdar som ser till att avståndet hålls och att okända inte sitter bredvid varandra, säger Anders Dahlgren.

Jerker Axelsson, chef för Kulturskolan, ser inte att ett besked om att fler personer kan besöka föreställningar kommer att påverka höstens verksamhet.
–Det blir inga stora shower eller föreställningar i höst. De kräver ett intensivt arbete och att elever och lärare är nära varandra både på scenen och bakom scenen, och det kan vi inte ha nu.

För Vallentuna Fotboll spelar det heller ingen roll om regeringen fattar beslut om utökad publik, istället för de max 50 som gäller idag. Ordföranden Mattias Belin säger:
– Vi spelar på Vallentuna IP och det är en öppen idrottsplats med flera ingångar, via skogen till exempel, där det är omöjligt att kontrollera antalet på ett evenemang. Vi i klubben säger fortfarande att vi ska vara max 50 personer på plan och bredvid, de yngre kan behöva ha med sig en förälder. Jag tror inte att ett nytt besked påverkar vad vi kan säga till medlemmar och aktiva utan det är fortfarande publikfritt som gäller.

För Vallentuna hockey skulle ett besked om 500 personer, deltagande och publik, däremot innebära stor skillnad.
– Det skulle vara som att gå från natt till dag för oss, särskilt för vårt A-lag. 500 personer är egentligen fullsatt. Hallen tar cirka 1400 personer, säger Mats Ferm, ordförande för Vallentuna hockey.

Som läget är nu är nästan alla träningar halvplansträningar, för att det är hårt tryck på hallen. Det är 25-30 personer i varje lag och träningarna begränsas av att när första gruppen går ut och in ur båsen, så måste den andra gruppen sitta i omklädningsrummet och vänta, tills de kan gå ut, berättar Mats Ferm.
– Höjs antalet till 500 då kan också alla träna samtidigt. Det skulle betyda oerhört mycket för oss.

Dela artikeln här:

Anneli Leijel

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *