6,6 procent vaccinerade i Vallentuna

6,6 procent vaccinerade i Vallentuna

FÖRSIKTIGHETSÅTGÄRD. Sverige gör som flera andra länder, pausar vaccinering med Astra Zenecas preparat.
Foto: Feydzhet Shabanov – stock.adobe.com

Astra Zenecas vaccin pausas i Sverige

Vaccinationerna löper på i Vallentuna. Fram till vecka 9 hade 6,2 procent, eller 1571 personer fått minst en dos och 3,3 procent, eller 853 personer, två doser. Siffrorna kommer från Nationella vaccinationsregistret.

Här, liksom i övriga regionen, är det antalet levererade doser som bestämmer vaccinationstakten. Fortfarande hoppas regeringen på att alla vuxna över 18 år ska ha vaccinerats till halvårsskiftet. Men målet blir allt svårare att uppnå, då flera leverantörer meddelat att Sverige inte får så många doser som utlovat.

I söndagens Agenda på SvT sa Emma Spak, chef för hälso- och sjukvård på Sveriges kommuner och regioner, SKR, att Sverige i nuläget får knappt 12 miljoner doser vaccin, i stället för 15 miljoner under det första halvåret. Trots det kan målet om att vaccinera alla vuxna till sista juni fortfarande hålla – om ytterligare leveranser av vaccin ändå kommer, menade Emma Spak. Och hon ville inte ge något nytt datum för när alla vuxna kan vara vaccinerade.

Vaccinationsläget
Med dagens tempo, baserat på antalet vaccinerade de senaste två veckorna, kommer 25 procent av alla vuxna i Stockholms län att ha fått minst en vaccindos i slutet på juni. Men så fort fler doser kommer, skalas vaccinationstempot upp rejält.
Enligt Vallentunas medicinskt ansvariga sjuksköterska, Elvira Avdic, ser vaccinationsläget ut så här denna vecka:

√ Alla särskilda boende för äldre är klara.
√ Medarbetare i kommunal vård och omsorg pågår fortfarande.
√ Hemsjukvård och hemtjänstkunder: Dos 1 /pågår
√ LSS-kunder har fått Dos 1.

Samtidigt med väntan på vaccin har flera länder valt att pausa distributionen av Astra Zenecas vaccin, sedan det kommit rapporter om att det kan finnas en koppling mellan blodproppar och vaccinet. Astra Zeneca arbetar nu med att förstå vad som kan ligga bakom symtomen. Enligt företagets egen data från över 17 miljoner utskickade vaccindoser i EU och Storbritannien har vaccinet inte visat några sådana kopplingar.

I tisdags valde Folkhälsomyndigheten att tillfälligt stoppa vaccinationer med Astra Zenecas vaccin i Sverige. Stoppet pågår fram tills dessa att den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA blivit klar med sin utredning om misstänkta biverkningar.
– Beslutet är en försiktighetsåtgärd, säger stadsepidemiolog Anders Tegnell, i ett pressmeddelande.

Folkhälsomyndigheten samverkar med Läkemedelsverket i frågan och följer löpande resultat från utredningen.

Dela artikeln här:

Anneli Leijel

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *