NYHETER 2020-10-30 KL. 09:35

Åby närlivs tvingas stänga

Av Hege

Åby närlivs tvingas stänga

BESVIKEN. Mariusz Basiukiewicz fick en bra start på butiken, men sedan förstördes möjligheterna när ett bygge startade utanför.
Foto: ROFFE ANDERSSON

Bygge hindrar kunder att komma till butiken: "Jag är lite ilsken och ledsen"

När Mariusz Basiukiewicz öppnade Åby Närlivs var han beredd på att jobba utan lön i början. Men att kommunen skulle stänga av korsningar och göra leveranser omöjliga hade han inte räknat med. Nu har butiken slagit igen.

I början gick det bra för nyöppnade Åby Närlivs. Det kom ungefär 2 600 kunder under den första månaden, och de boende var glada över att det äntligen hände något i området.
– Men en dag stod det betongklumpar och kravallstaket utanför butiken, utan att jag fått någon förvarning. Det går inte att parkera, och det går inte att komma in med leveranser, säger Marius Basiukiewicz.


igcaption>Foto: ROFFE ANDERSSON

Saknade stöd
Han hade just dragit igång paketutlämning med DHL och Instabox – så det var inte bara mjölk och mackor som behövde levereras.
– I går kom beskedet att korsningen vid Åby Allé skulle stängas, och samma dag stängdes den av. Den senaste månaden har det varit 1 600 kunder, tusen mindre än utan avspärrningarna. Jag har haft kontakt med kommunen för att se om det går att få hjälp eller kompensation, men det enda de sade var ”vi beklagar”.

När Vallentuna Nya är på besök är det näst sista dagen som affären är öppen.
– Jag var beredd på att jobba utan lön, men om jag skulle fortsätta ha öppet nu skulle jag få ta av egna pengar, och jag måste försörja mig, säger Mariusz Basiukiewicz.

Han har inte kontaktats av kommunen, utan fick själv söka folk via växeln. Att Åby närlivs måste slå igen har hunnit sätta sig.
– Jag är inte deprimerad men det är väldigt synd. Jag är lite ilsken och ledsen och skulle uppskattat bättre kontakt från kommunen.

Kommunens mark- och exploateringschef, Kristofer Uddén, väljer att inte svara på frågor via telefon. Han skriver i ett mejl: ”Kommunen är inte fastighetsägare och har ingen möjlighet att styra över när fastighetsägaren avser att hyra ut sina lokaler och har inte heller insyn i när så sker. Vi beklagar att en av kommunens näringsidkare känner sig tvungen att stänga ner verksamheten och upplever att det är på grund av kommunens arbete”.

Enligt Kristofer Uddén har det ”hela tiden funnits goda möjligheter för kunder att nå butiken”.
Han menar vidare att kommunen har haft ”löpande direktkontakt med näringsidkaren kring hur det fungerar och försökt lösa de problem som man har kunnat lösa. Ett exempel på det är den lastplats kommunen anordnade i anslutning till butiken för att förenkla leveranser”.

Men när Vallentuna Nya är på plats står byggarbetares bilar på den trånga gatan som anvisats som lastplats, och det finns inte någon vändplats. Lastbilar tvingas alltså backa på gatan, som omges av bostäder.
Till sist kommer – inte en ursäkt, men väl detta, från Kristofer Uddén: ”Vallentuna kommun tar lärdom av detta och kommer i framtida projekt ha tätare dialog med inblandade parter”.